Adam MacLean Mitchell berättar om Club Etage: ”Jag tycker man ska ge det en chans”

Att veta house, att känna house, att ha det i blodet, leva för det och förutspå de kommande stora DJ-akterna. Housemusiken är inget intresse. Det är en livsstil. Och något som Club Etage vill fömedla till hela Faluns publik, oavsett ålder.

Det ska vara en stämning, närhet, puls och gemenskap på dansgolvet. Alla ska kunna smälta in, menar Adam MacLean Mitchell som haft Club Etage i sin ägo sedan 2010.
Gaykvällar, drogfria gymnasiefester och svettiga housenätter med både kända som uppåtgående artister.
– Alla ska kunna mötas i musiken. Ålder är bara en siffra, kom till oss och fokusera på att ha kul istället om du gillar att dansa, uppmanar han tillsammans med Marcus Ahlinder.

När dethanderifalun.se gör en sneakpeak på takvåningen mitt i centrala Falun är klubben igång med att göra det sista på renoveringen innan nyöppningen ikväll, fredag. En kväll som utlovar sjukt mycket ös och en stor taggad publik enligt deras facebooksida.

Dansgolvet öppnar för säsongen med sex olika DJ:s under kvällen och uppfräschade lokaler. Adam ger en rundtur på takvåningen och visar allt ifrån ombyggda toaletter till den nya tapeten i foajén för säsongen, i tema svart och guld. Klubbigt och stämningsfullt.
Hantverkare ilar runt den nybyggda DJ-scenen som mest liknar ett podium, eller altare, och höjer sig upp över den kommande publiken. Både bakgrunden och DJ-podiet lyser kraftigt upp med effektfulla lysdioder för extra stämning.

Här ska både Sick Individuals (Holland) och Promise land (Italien) predika sin musik för redan frälsta, och nyfikna danssjälar.
– Hela ljudanläggningen är top of the line och det är 22 000 watt bara på basen. Det är ett ordentligt tryck utan att ge hög ljudvolym. Riktigt maffigt, berättar Adam när vi står och ser ut över dansgolvet som än så länge är täckt av slipdamm, verktyg och målarburkar. Han är, med all rätt, stolt över sin klubb men samtidigt verkar han ödmjuk och väldigt engagerad. Det är inget jobb han har, mer som en livsstil.
– Det känns som en naturlig satsning i det vi håller på med här, säger han och ser sig om.
Men tills ikväll ska allt vara på plats lovar han och berättar att de försöker göra något nytt för varje år, så att det ska kännas nytt.

Att vara nattklubbsägare och samtidigt ha en bra näsa för vad som är ”bra” housemusik verkar vara en lovande kombination, om man ska se till Adam MacLean Mitchell och hans allt i allo på klubben, Marcus Ahlinder.
Tillsammans plöjer de nätet efter nya artister, nya remixer och fler hitlåtar. Därefter ger de sig ut på jakt för att få dem till Falun, till Club Etage.
– Vi försöker ligga steget före hela tiden. Rebecca & Fiona har spelat hos oss två gånger, just när de var på uppåtgående och då betalade vi 10 000 kronor för spelningen. Nu får man ge en bra bit över 100 000 tusen, berättar de.
– Vi lever för kulturen, för musiken, och vi är nogranna som fan med vilka vi väljer att ta hit. För vår profilering är det viktigt för oss att vi inte låter vilka som helst spela, och det är vi stolta över, säger Adam. Man kan säga att vi lär vår publik housekultur, säger han och skrattar.

Målet är att hela tiden bli bättre på det de gör, man ska vilja gå hit oavsett ålder – så länge man gillar att ha kul och dansa, menar Adam.
– Ge det en chans. Det är något helt annat än vad de flesta tror att det är, det går inte att jämföra med något annat dansställe som finns i stan, avslutar han och utlovar både fler gaykvällar och drogfria gymnasiefester. Det sistnämnda dyker upp redan i slutet på februari. Festen är igång!