Bakom kulisserna på Ruggugglan: ”Att få skratta är livsviktigt”

Det sägs att skratt helar, att det läker sår. Att ett rejält asgarv gör att endorfinerna sprutar ut i kroppen. Och det är precis den effekten som ensemblen i farsen Sjukt kul på pensionärshemmet Ruggugglan hoppas på, när de står på scen och spelar för fulla hus.

Dethanderifalun.se besökte Falu Folkets hus i torsdags kväll för att snoka lite bakom kulisserna, och känna av nerverna strax innan föreställning.

– Äntligen! Åh vad jag har längtat, utbrister någon förbipasserande ur ensemblen när han anländer till teatern för ombyte, sminkning och uppvärmning.
Och det är precis den stämningen som råder vart jag än kommer denna kväll. Ren glädje, en familjär känsla och en föreställning som ger mer än vad den känns som en belastning. Man hör skratt, småprat och fniss mellan logerna.
Nyförvärvet Mats Ingels förvandlas till kvinna med ljus peruk, klackskor och rejäla lösögonfransar. Hela han strålar av förväntning. Som att han aldrig gjort något annat, trots att han enligt honom själv knappt spelat teater innan. Han spelar den manhaftiga sjuksköterska Vera Gustafsson, som ska ta hand om de inlagda.

Eva Sundberg från nöjesproduktionsbolaget Swing models står i kulisserna och ömsom kokar kaffe, ömsom ordnar med priser till ett lotteri som anordnas under kvällen. Lite alltiallo skulle man kunna säga. Christer Halfvarsson, också känd som Major ”döving” Dufving i föreställningen, susar förbi i sjukhuspyamas. Han är en av de som hängt med från början. Han stojar och stimmar med de andra, och lägger av ett hjärtligt skratt.
– Det är så mycket bus, alla är så glada här bakom scenen. Vi är som en enda stor familj med samma skådisar varje år. Och Mats är ju ny men smälter in så bra här, och han är otroligt duktig på scen, berömmer Eva Sundberg.

Hon producerar Ruggugglan tillsammans med regissören, skådisen och författaren Pigge Hesselman.
– I år utspelar det sig på ett sjukhus istället för på pensionärshemmet som tidigare år. De har ätit av Alberts dundersill och blivit dåliga. Helt galna grejer händer när den manhaftiga sjuksköterskan Vera är med, berättar hon och skrattar.
– Nu tycker jag att Pigge har toppat med manuset, såhär roligt har han aldrig skrivit. Det här är det bästa hittills! Jag kan räkna de ställena som inte har skratt, utbrister Eva glatt.

Det är sjätte året som föreställningen sätts upp, med något mindre ensemble denna gång. Första gången som Ruggugglan sattes upp i Falun och Borlänge spelade ensemblen för totalt 16 000 personer – en rungande succé skulle man kunna säga.
– Den föreställningen blev även radioteater senare, berättar Pigge Hesselman.
Han berättar att det från början var Åke Strömmer, känd sportkommentator och sportjournalist från Borlänge, som pratade med kompisarna om hur gamlingarna har det. Detta resulterade i ett manus, som Pigge adderade lite komik till.
– Det är ju alltid lite allvarlig bakgrund i sådana här manus, men budskapet är ändå att livet är ju inte slut bara för att du fyller 65, säger han.
Dessvärre hann inte Åke Strömmer se premiären av Ruggugglan ett, då han gick bort efter en tids sjukdom.
– Hans anda i grundmanuset lever kvar i alla sex föreställningar, säger Pigge.

Vad tillför Ruggugglan nöjeslivet i Falun tycker du?
– Det är en väldigt viktig del här, det behövs fars i stan! Det är ju det största evenemanget med 9 000 personer sammanlagt som besöker föreställningen.
– Det är Livsviktigt att få skratta, det frigör endorfiner och glädjer människor. Innan föreställningen står jag och Eva alltid nere vid entrén och river biljetter och tar emot folk. Efteråt kommer folk fram och gråter och tackar oss, de är så rörda över att ha fått skratta en timme. Tänk att få ha det såhär på jobbet, jag älskar varje sekund av det här, säger Pigge Hesselman med eftertryck.
Ruggugglan spelas fram till den 3 februari på Falu Folkets hus.