Bishops arms whiskyklubb tillåter en personlig upplevelse

– Jaha… vad känner ni för smaker? Kom ihåg att om man tycker att det smakar på ett visst sätt så är det rätt. Man behöver inte vara orolig för att säga ”fel”, för inget är fel, säger Niklas Lindholm. Han är kvällens whiskyguide, och det pågår blindprovning på Bishops Arms Whiskyklubb denna lördagskväll. Sju olika sorter står framför kvällens fem medlemmar, och nu är det bara smakupplevelser vi fokuserar på. Dethanderifalun.se fick äran att delta i kvällens event.

– Är det lite plommon? Lite kryddigt? Lite fatkaraktär kanske… eller är det vanilj? För en novis i whiskyvärlden var detta inte det lättaste. Men allt är ju rätt! Och spännande! Min smakupplevelse är bara min. Det känns bra.

Vi sitter runt det avlånga middagsbordet av trä, i ett avskilt rum med mörkröda heltäckningsmattor. Väggarna pryds av gamla filmstjärnor och ute biter kylan hårt.
Inne i värmen på Bishops arms Whiskyklubb pågår smakupplevelser kring bordet. Man utbyter erfarenheter i sakta mak, som varvas med dofter, eftersmak, färggranskning och en liten smutt då och då. Ett betyg kanske antecknas på protokollet som delats ut, och en sipp vatten intas innan nästa blindsort ska avhandlas.

Vid ena änden av bordet sitter Niklas Lindholm och ler finurligt samtidigt som han lyssnar på våra intryck. Under tiden håller han själv i ett glas och småpratar lite med sin far Ulf Lindholm på andra sidan bordet. De håller i kvällens provning och är också ansvariga för klubben och dess arrangemang.
– Dofta en bit ifrån så det inte blir för intensivt. Och prova gärna den först utan att tillsätta något vatten. Blir det för starkt, vattna med några droppar, råder Ulf Lindholm.
– Alla har sin egen smakupplevelse och det roliga är att en whisky kan ge helt olika smaker vid olika tillfällen, beroende på humör eller vad man ätit under dagen, berättar Niklas.
Bishops Arms Whiskyklubb har funnits i tre år och sedan oktober i år har Niklas drivit den tillsammans med sin pappa. Klubben har 400 medlemmar, som alla informeras via nyhetsmail när det vankas ny provning. Och i dag är det alltså en så kallad blindprovning på agendan.

– Det är ett ganska brett spektrum i dag, vi tog ut svängarna lite, säger Niklas och ler inför de sex
personer som samlats ikväll. Normalt brukar ett tiotal anmäla sig.

Vem som helst kan bli medlem i klubben berättar Niklas och Ulf.
– Det är bara att anmäla sig i baren! Medlemsavgiften är 400 kronor och då ingår sex stycken whiskyprovarglas med barens logga på, berättar de.
Därefter är det 100 kronor om året, och varje whiskyprovning kostar 400 kronor. Man får ett nyhetsutskick och förtur att anmäla sig, som medlem. Övriga intressenter får hålla korpgluggarna öppna i baren för kommande provningar!
– Vi brukar köra en gång i månaden med undantag för sommarmånaderna juni-augusti, säger Niklas.
Nästa provning arrangeras någon gång under januari månad och då ska den japanska whiskyn avhandlas.

– Vi brukar ha lite olika upplägg. Förutom blindprovningar så kommer det ibland någon från ett särskilt destilleri och berättar om sina sorter. Det är intressant då de kan historian och mer om sina sorter bättre, berättar Niklas Lindholm.

Efter en gedigen omröstning, och ett varv
till bland provglasen med de olika sorterna görs en omröstning så att en vinnare kan koras. En av medlemmarna är nervös för att vinnaren ska bli en whiskysort han normalt brukar rata.

Vinnaren blir en japansk, tolvårig Hibiki. En så kallad blended malt. För en lekman var detta favoriten även för mig. En något söt och päronaktig smak, inte för spritig och lagom len. En överraskande vinnare för kvällens församling. Whisky för mig, är inte längre vad whisky brukade vara. Det är bättre!