Chrilles Discobowling ger allt i ett – förfest och gemenskap!

Det är fredag kväll på Svärdsjögatan vid Lugnet och redan när jag närmar mig gaveln till Scandic Lugnet och Chrilles Bowling, hör jag musikens rytmiska basslinga och färgstarka ljusslingor färga väggarna ända ut till entrédörren.

Det råder sann helgstämning och varje bana är fylld till sista plats. Kloten är ständigt på rull och ljudet av käglornas fall ekar i takt till Rihannas senaste hit. Vid en bana jublar ett killgäng och alla skålar med folköl, medan de unga tjejerna vid platsen intill firar striken med festis och smågodis. Dethanderifalun.se konstaterar att det på Chrilles Rock n´Bowl finns plats för alla.

– På fredagar och lördagar mellan 19-23 släcker vi ner och drar igång dansgolvsbelysningen, ordnar lite stämning med utvald musik från en spotifylista. För lite mer stämning får man gärna önska musik också! uppmuntrar Christer Östberg, som haft bowlinghallen på Lugnet och även i Hedemora sedan 1996.
– Det blir en jävla stämning här på helgerna, det måste jag säga rent ut sagt. De trivs här, säger Christer glatt och berättar att medelåldern ligger mellan 25-30 ungefär på helgerna.

Han drog igång konceptet discobowling, eller Rock n´Bowl, 1998 och än ser det ut att vara en vinnande affärsidé för alla parter.
– Det håller i sig än, det är helt otroligt! Många kommer hit som en förfest till exempel, och sedan drar de vidare ner på stan. Det verkar vara inne med det att käka, dricka öl och spela bowling, konstaterar Christer.

Vid slutna sällskap ordnar han ölrättigheter, såsom företagsfester med caterad buffé till exempel. Han arrangerar även julbord med tillhörande bowling, och konstaterar att förra julens 400 julbord kan anses som en succé.
– Men sedan kommer även de så kallade lösspelarna, och det är de som bidrar till den största verksamheten här. Det är mycket gäng, vänner och fester som dyker upp.
– Vi serverar lite hamburgare, korv och fika om man blir sugen. Och en kall folköl om man känner för det, summerar Christer.

Han är glad att så pass mycket folk hittar hit på helgerna trots att det ligger en liten bit utanför centrum. Christer berättar att han gärna hade flyttat ner på stan, men det kräver sina antal kvadratmeter och att hitta en passande lokal är tufft.
Men av de fulla banorna att döma denna fredagskväll, ser det inte ut att gå någon nöd på kvällens Rock n´bowl. Ett uttryck som Christer myntade 1998, och som ärligt smicker sig bör hängde fler på trenden.
– Det är målgruppen mellan 20-40 år som man vill nå. Men ändå finns det så många människor som aldrig har spelat bowling, så än finns det marknad för det så det är kul.

Framgången med bowlingspel hos privatpersoner som inte är engagerade i någon klubb, tror Christer att han har det så kallade scoringsystemet att tacka för. Runtom i landet installerades det automatiska poängräknarsystemet, så att festglada människor slapp hålla räkningen på sina strikes.
– Allt blev smidigare, och man kunde fokusera på spelet istället för att lägga ner tid på att räkna. Det blev ett rejält uppsving mot slutet på 90-talet och fram till 2004 gick det i princip inte att misslyckas med bowling som företagare, tror Christer.
Discobowlingen ligger på cirka 60 kronor per person, inklusive skor, för en timme om man är fyra stycken som delar på en bana, berättar Christer. Han tycker det är väldigt prisvärt, då det är halva priset om man jämför med Stockholms bowlinghallar till exempel.

Vad kan man förvänta sig om man kommer hit en fredagkväll?
– Det är bara att dyka upp utan förbokning. Om man aldrig har varit här tidigare så är risken att man blir väldigt biten av bowling. Många blir väldigt taggade när de kommer hit, säger Christer och ler.