Cryonic Temple är tillbaka med nya maffiga tongångar

Det osar maffighet och storslagenhet om power metalbandet Cryonic Temple´s nya material, som ska premiärspelas på lördag på Kung Kåre. Efter ett års tystnad är Borlängebandet taggade till tänderna för att provspela det nya för publik, och det utlovas även en del överraskningar i line upen, förutom lite önskelåtar och klassiska hits från tidigare skivor.

– Vi har lagt ner mycket tid på att bolla idéer, göra musik och tänka framåt på hur vi ska ta bandet vidare, berättar Esa Ahonen, gitarrist och den enda originalmedlemmen i Cryonic Temple, när dethanderifalun.se träffar bandet i replokalen på Rockhuset i Borlänge för att se hur de laddar upp inför helgen.

Cryonic temple bildades 1996 med visionen om att spela storslagen power metal, och har sedan dess hunnit släppa fyra album: Chapter I (2002), Blood, Guts and Glory (2003), In Thy Power (2005), Immortal (2008). Dagens konstellation med Esa ahonen, gitarr, Markus Grundström, gitarr, Patrik Eriksson, sång, och Roland Westbom på bas.

Nytillskottet Micke Dahlkvist på trummor kom in för ungefär två månader sedan för att provspela, och hade innan dess inte slagit på en trumma på nästan fem månader. Men något hände, och en gnista tändes med Cryonic Temple.
– Det känns otroligt kul och komma igång igen, jag gav det en chans och fastnade direkt! säger han och fortsätter:
– Jag hade ledsnat ur, jag var mätt helt enkelt. Jag hade hoppat in och ur i olika band, vikarierat för andra trummisar och så vidare men inte känt att någon hade samma engagemang som jag. Nu känns det roligt igen, säger han och ler snett.

Cryonic Temple har under årens lopp haft många järn i elden och varit förband åt bland annat Saxon och spelat med bland andra Sabaton, Dozer och även Orphan gypsy från Falun. Bandet har influenser från Både Gamma Ray och Helloween men även lite Manowar och från början ett stänk Judas Priest och Iron Maiden, berättar Esa.


Nytt material på gång, hur tänker ni kring det?

– Vi har 4-6 låtar under en så kallad preproduction och kollar lite hur vi ser på arrangemang och musik. Fler har förhandslyssnat och gett väldigt bra betyg, även de som fått höra materialet utan att veta att det är Cryonic Temple. Även några vänner som bor utomlands, tog emot det väldigt bra. Med det till bakgrund så har vi tagit steget vidare och spelat in materialet ordentligt. Sedan får vi se hur vi går vidare, berättar Esa.
Beroende på vilken deal Cryonic Temple blir erbjudna av skivbolag som visat intresse, så är det avgörande för hur de tänker gå vidare med materialet.
– En diskussion vi för i bandet är bland annat om ska släppa materialet på ep först med bland annat Spotify, så att publiken får en chans att lyssna in sig på låtarna, men det hänger lite på vilket skivbolag som kan bli aktuellt, säger Esa.
Är det något bolag som lockar speciellt mycket?
– Allt lockar väl men sedan ska man fundera på vad som är smart att göra. Vad som är bäst för bandet och situationen, flikar Markus in.

Hur långt vill ni gå med Cryonic Temple? 
– Personligen vill jag fortsätta så långt det går. Ända sedan jag tog ton första gången i bandet så har jag velat slå igenom och visa att här finns vi, säger Patrik som inom metalsången fått inspirationen av Esa, som kom fram till honom på Rockhuset efter att han hört honom sjunga under en sånglektion. Patrik provsjöng 2010 och det funkade så pass bra och en ny konstellation började ta form.

Hur skiljer sig materialet från tidigare skivor?
– Hårt, menar markus. Maffigt, lägger Patrik till och Esa flikar in:
– Rent musikaliskt är det mer tillbaks till skiva två och tre melodiskt sett. Fler som sjunger stämsång och det låter väldigt bra. Vi har en liten wowkänsla över det hela. Alla bidrar med sin del, och det är jätteviktigt att alla får sätta sin egna prägel och krydda till låtarna, som poängterar att musicerande ska kännas roligt och otvunget.

Hur kom ni in på Kung Kåre?
– Jonas asplind från Rockstad: Falun kontaktade oss och frågade om vi ville vara med och spela. Vi fick också chansen att ge förslag på andra band som kan tänkas spela på klubben. Jag har haft lite kontakt med Jonas i andra sammanhang, men inte Rockstad: Falun. Vi får se vad det leder till, säger Esa.

Hur känns det inför lördagens spelning?
– Jag är taggad som fan, pepp! säger Markus och Patrik nästan i kör med ett leende.
– Framförallt kul att få komma ut och presentera lite nytt när så många frågat efter det. Det Ska bli kul att visa vad vi går för, säger Markus.

Senast Cryonic Temple spelade i Falun var för 1,5 år sedan, på Klubb Hellmer. Sedan dess har bandet fokuserat på att bolla idéer, och ta sig igenom en kreativ process som både kan vara krävande och rolig. Att stöta och blöta, som Esa uttrycker det. Några få utvalda spelningar har de dock gjort på bland annat Rock for Moc i Örebro – en spelning för välgörenhet som stöttar barn och ungdomar i Mozambique.
– Det kändes givet, säger Esa.

Var är Cryonic Temple ett år från nu?
– Förhoppningsvis en ny skiva ute, och att vi är ute och spelar i andra områden än bara sverige, säger Esa bestämt.

Avslutningsvis, vad känner ni inför konceptet Rockstad: Falun?
– Ett bra koncept! Kul med band från Rockhuset som får möjlighet att spela, och att de blandar både inhemska band med några även utifrån. Det är kanon! De knyter också ihop det med ett falutema – det blir som en egen festival, det får en egen karaktär över sig, avslutar Esa i samförstånd med de andra som sedan drar iväg för att rigga replokalen inför ett par timmars rep.