De sänder från centrala Falun för Musikhjälpen!

Efter att ha fått inspiration från andra studentföreningar som gjort likadant, tyckte Thomas Andersson från Dalarnas studentradio att det var dags att haka på. 

Så lagom tills riksversionen av Musikhjälpen 2014 drar igång i radio och tv, så gör Dalarnas studentradio desamma från en tom butikslokal mitt i Falu centrum på Holmgatan och ska fortsätta så hela veckan ut (8-14/12) mellan 10-18. Lördag mellan 10-16 och söndag 12-16.

– Det här är det största vi någonsin har gjort. Vi hoppas på folkfest här i centrum under veckan med mycket folk och att vi uppnår vårt insamlingsmål; 50 000 kronor, säger Thomas Andersson som är projektledare. 

För årets Musikhjälpen är målet att förhindra spridningen av HIV, och dit alla pengar oavkortat går. För Faluns del utlovas det intressanta gäster och artister som uppträder. Även insamling av pengar via bössor på gatan utanför studion, nätauktioner och självklart blir det låtönskningar från Faluborna!

Hur länge har ni planerat detta?
– Vi har hållit på sedan i oktober, så ungefär åtta till tio veckor.

Hur uppstod idén om att sända för Musikhjälpen mitt i stan?

2014-12-07 14.29.54

Thomas Andersson, projektledare för Musikhjälpen-sändningen som Dalarnas studentradio sänder för, mitt i Falu centrum på Holmgatan.

– Det har nog legat och grubblat i huvudet på oss allihopa en längre tid. Men vi bestämde oss nog i samband med att vi deltog tillsammans med den nationella föreningen SRS, studentradion i Sverige, där vi är medlemmar. Vi åkte ner och såg lite vad de gjorde och vi fick inspiration att göra detta, berättar Thomas.

Så länge som Musikhälpen pågått, sedan2008, finns det ingen i Falun som gjort något liknande tidigare.

– Ja det här är första gången vi gör det här, och det största vi nånsin gjort.

Vad händer hos er under veckan?   

– Vi kommer så klart samla in pengar under veckan med bössor här utanför på gågatan, och vi har även digitala bössor dit man kan sms:a sitt bidrag. Vi ska auktionera ut lite roliga saker, till exempel så har Leksands hockeylag signerat en hockeytröja som de skänker till Musikhjälpen och lite annat. Regissören och manusförfattaren Maria Blom kommer också till oss med signerade DVD:er och hälsar på i studion.

Dalarnas studentradio räknar med ett tjugotal gästartister som kommer förbi på stan med både sång, musik och prat.

Vad har ni för förhoppningar om veckan?

– Vad gäller insamlingen så har vi ett exempel med Umeå studentradio som samlade in 100 000 kronor. Om vi får ihop 50 000 blir vi jätteglada och det är en förhoppnings i alla fall!

Vill du lyssna, följa och få mer info om sändningen och hur du kanske önskar låtar? Då ska du genast surfa in på www.dur.nu där det kommer finnas radio- och tv-sändning och det är valbart vad man vill följa.

– Vi hoppas hela Falun kommer hit och att vi får massor med folk som tittar på oss, skänker pengar och bidrar med skön och generös stämning, avslutar Thomas glatt och skyndar sig tillbaka in i studion för att under de skälvande timmarna försöka få ordning på det sista innan det hela drar igång klockan 10 i morgon måndag. (8/12)

2014-12-07 16.18.21

Studion för Musikhjälpen ligger på Holmgatan, mitt i stan.