Det svänger på musiklunchen till förmån för RIA-stugan!

Det är otroligt värmande med välgörenhet. Särskilt när sådan verksamhet kan förenas med lite nöje. På fredag arrangerar Folkuniversitetet Dalarna en Nostalgisk musiklunch tillsammans med det lilla storbandet Falu Evergreen, på Kulturhuset Arenan, till förmån för RIA-stugan Hela människan i Falun. Lunch står uppdukad och en chans till en svängom finns när magen fått sitt.

– Vi riktar in oss på den lite äldre målgruppen som kanske inte vill vara ute och svänga alltför sent på kvällen, säger Gabriella Åström på Folkuniversitetet Dalarna som håller i trådarna för arrangemanget. Hon betonar dock att alla självklart är välkomna.

RIA-stugan bedriver en viktig verksamhet i Falun som hjälper utsatta människor i olika livssituationer, och erbjuder dem en fristad. Små saker som en renande dusch, ett varmt mål mat eller en plats att sova för natten kan ibland vara livsavgörande. RIA har ett betydande syfte och välgörenhetskonserten är således välriktad.

Falu Evergreen Orkester är ett sexmannaband med en repertoar som sträcker sig ända bak till 50-talet då låtarna dominerade på dansbanorna i folkparker och festlokaler. Det utlovas allt ifrån tango och vals till foxtrot och quickstep. Orkestern beskriver själva sin musik som Dixieland- och New Orleansmusik.
– Det är ett gäng trevliga och spelglada seniorer i 80-årsåldern som spelat ihop länge, och bjuder på nostalgisk musik som går lite under genren storband trots att de bara är sex stycken. Ett storband i litet bands tappning kan man säga med ståbas, trumpeter och saxofoner, berättar Gabriella Åström.

En kollega till Gabriella, som även sitter i styrelsen på RIA, vände sig till henne med funderingen att arrangera en välgörenhetskonsert. Startskottet för dessa tankebanor tog fart då RIA-stugan hade stora problem med rör som frös sönder. För Gabriella var det ingen tvekan, självklart skulle de försöka hjälpa till.
– Nu hoppas vi att det kommer mycket folk så vi kan samla ihop en slant till RIA, säger hon och fortsätter.
– Det känns kul och göra en annorlunda spelning som infaller mitt på dagen, och med en målgrupp på seniorer som tycker det är trevligt att äta, fika och lyssna eller dansa till nostalgisk musik.

Även Arenan ville dra sitt strå till stacken, och därför passade den nostalgiska musiklunchen bra under deras tak, berättar Gabriella.
– De har visat stort intresse för ett engagemang i RIA. Evenemanget gör sig dessutom bra där med scenen, dansgolvet och matserveringen en trappa ner. En självklar plats tycker jag.

Är Folkuniversitetet Dalarna öppna för fler arrangemang av den här sorten?
– Absolut. Vi brinner ju för att skapa möjligheter till att kunna utöva kultur, och finns det ett bra syfte och alla brinner för det lika mycket går det ju väldigt lätt att arrangera sådana här evenemang.

Alla människor har ett stort och medmänskligt hjärta, gör en insats du också! Hundra kronor, för vad dagen kostar, räcker långt menar RIA.
– För Folkuniversitetet Dalarnas del förenar det nytta med nöje, en slogan som passar ganska bra, avslutar Gabriella Åström.