Direkt från Australien: Sabaton gjorde succé!

Det blev succé för Sabatons turnépremiär i Australien. Det berättar Pär Sundström när dethanderifalun.se i söndags nådde honom på Hawaii, där bandet befann sig på en välförtjänt semester i några dagar innan de fortsatte över till USA och första anhalten Miami, med den bejublade turnén Swedish Empire tour 2013 i Amerika.

När vi ändå hade bandet på tråden passade vi på att känna av pulsen och höra om det senaste, både om Iron Maiden, DVD-släpp, och framtidsambitioner.


Grattis till er spelning med Iron Maiden, hur känns det?
– Det känns toppen, det blev ju inte bara en spelning utan flera stycken denna gången.

Vad innebär det här för Sabaton?
– Att vi får ännu mer att göra till sommaren. Dessutom är det fantastiskt att vi får spela inför en, för oss, ny publik.

Det kom en fråga från ett fan till er angående er spelning med Iron Maiden; Är ni bekanta med Iron Maiden sedan tidigare, och ser upplägget ut innan konserten- hinner ni umgås med dem innan eller efter?
– Sist vi spelade med Iron Maiden var vi bjudna på deras efterfest. Dock hade vi en spelning i Rumänien dagen efter så enbart jag åkte dit, mest för att vara lite social. Generellt så har de dock fulla dagar på turné, precis som oss.

Ni har ju varit i Australien och gjort några spelningar nu, hur har det varit?
– Det var första gången vi åkte till Australien och det var toppen på flera sätt. Först och främst är det jämt skoj att spela, sedan hade vi ingen aning om hur mottagandet skulle bli men det var total succé!
– Men sen var det underbart också att lämna kalla Sverige och komma till full sommar i Australien med allt vad det innebär. Eftersom det kändes dumt att åka hem efter Australien och sedan dra sig till Miami så valde vi att stanna där i cirka en vecka, sedan några dagar på Hawaii. Och det har varit grymt skönt. Jag har inte så mycket till övers för vinter i Sverige.

Hur går det med DVD:n, har ni beslutat er för något releasedatum?
– Vi har lyssnat igenom materialet och sett en del videosnuttar och vi är övertygade om att det kommer bli bra. Känns fantastiskt bra faktiskt. Det kommer så klart dröja innan det blir klart men vi känner oss säkra på att hinna få ut den i år.

Kan ni ge någon hint om när fansen kan förvänta sig den?
– DVD:n släpps definitivt under andra halvåret av 2013.

Sweden Rock Magazines läsare utsåg ert album Carolus Rex till årets bästa album, ni är Grammisnominerade, en hyllad turné… det känns som att det går bra för Sabaton nu?
– Det känns absolut som att det går bra för oss nu. Det har varit 13 år av väldigt hårt kämpande. Mycket uppoffringar och mycket slit. Men nu börjar vi få ett ordentligt erkännande, både i Sverige och internationellt.
– Men än är det en lång väg att gå dit vi skall. Och med senaste skivan har vi satt ribban högt så vi känner oss pressade för att göra nästa skiva. Men det kommer bli bra, än har vi idéer.

Lång väg kvar säger du… hur högt siktar ni?
– Vi siktar på att bli ett av världens absolut största metalband. Något som kommer ta lång tid.