Emmas examensarbete mynnade ut i en välgörenhetsauktion

Magasinets stora sal förvandlas på lördag till en gigantisk konsthall, där alla konstintresserade får chansen att lägga väl värda slantar på vackra verk, helt med gott samvete och för en god sak.

Det rör sig nämligen inte om vilken konstutställning som helst, utan en välgörenhetsauktion där hela behållningen går till Hjärtebarnsfonden. Och här kommer den lilla twisten; Emma Bernhard har gjort detta helt på egen hand, i form av ett examensarbete.
– Hjärtebarnsfonden bedriver ett viktigt arbete och jag tycker det är viktigt att lyfta fram den så att människor får se att den finns, säger Emma.

Det är i samband med att Hjärtebarnsturen avslutas i Falun den 21 maj som Emma arrangerar välgörenhetsauktionen på Magasinet. I pressmeddelandet som hon skickat ut står rubriken ”Välgörenhetsauktion med konsttema till förmån för hjärtsjuka barn”. Och det är ungefär vad det handlar om, i ett nötskal.

Emma har genom sin utbildning på Entreprenörsskolan i Leksand, och ämnet LiA (Lärande i Arbete) fått chansen att förlägga sin praktik på Magasinet. Och det var lite slumpen som ledde Emma dit, och tur var väl det. För Magasinet, och Falun.
– Jag läser upplevelseentreprenörsprogrammet med marknadsföring, projektledning, entreprenörsskap och ledarskap för att nämna några. Det är en väldigt bred utbildning.

Vad är upplevelse för dig?
– Det beror nog lite på vad man lägger in i begreppet tror jag. Jag har valt att ta till mig det som ligger mig varmt om hjärtat och jobba kring det, som är kultur med konst, dans, musik och allt vad det innefattar.

Emma hade hört mycket gott om Magasinet från tidigare elever som gått där unde sin praktik, och det var väl så hon hamnade där egentligen. För att göra en lång historia kort.
– De tycker att jag har gjort ett väldigt bra jobb och ser mycket framemot eventet. jag tycker jag har lyckats väva in Magasinets profil i det här evenemanget, och är nöjd med vad jag åstadkommit! säger hon glatt och fortsätter:
– Allt har flytit på bra med marknadsföring och sponsorer. Och det är självklart pirrigt inför lördagen… jag skulle ljuga om jag sade något annat, säger hon och ler.

Hur kom du i kontakt med Hjärtebarnsturen?
– Lars Erlman som är initiativtagare till den, kom till skolan och pratade med oss och berättade om sitt projekt lite i ett led till inspiration, inför att vi skulle dra igång våra examensjobb och tänkte att det kunde vara något att att jobba kring. Jag kände direkt att jag ville haka på och göra något kring det, men inte riktigt vad.

Hon inspirerades lite av Sveriges Radios Musikhjälpen när idén började ta form, berättar hon. Till slut landade hon i en bra idé som innehöll två delar:
– Den första delen är en nätauktion på lauritz.com där jag har tre konstverk ute nu, av tre olika konstnärer. Tanken är att de pengarna ska gå till fonden. Den andra delen är auktionen, och hela evenemanget drar igång klockan 16 med en visning. Vi serverar lite aperitif och så får gästerna gå runt och kolla in alla verk, berättar Emma och lägger till att det hela ackompanjeras med vacker cellomusik.
Själva auktionen startar klockan 17 med profilen Roland Pettersson, som auktionsförrättare.
– Jag ska erkänna att konst är något helt nytt för mig, jag har verkligen hoppat in i ett helt nytt forum. En ny utmaning för mig och väldigt kul har det varit!

Hur har det gått att engagera konstnärer?
– Det har gått faktiskt över förväntan! Väldigt, väldigt bra. Jag började kolla upp vilka konstnärer som var aktiva i Dalarna, då jag vill lyfta fram konstnärsskapet här i länet. Det kändes viktigt. Jag har gått väldigt mycket på magkänslan när jag valt dem, men givetvis har jag försökt ha ett eller två dragplåster som ska locka lite till intresse.

Vad tycker du om Falun som kulturstad?
– Jag måste säga att Magasinet gör väldigt mycket för Falun ur den synpunkten. Det är fantastiskt att de vill lyfta fram allt som finns här. Och jag har inset att det är mycket kultur som finns här runtom.

Vill du läsa mer om Hjärtebarnsfonden och Hjärtebarnsturen? Surfa in här http://www.hjartebarnsfonden.org/