En liten bit av Wacken open air till Arenan på fredag – Wacken metal battles delfinal avgörs!

Att få spela på världens största metalfestival, inför 75 000 jublande besökare, måste för många rockband vara en odödlig dröm. Och för några lyckliga bandmedlemmar från Dalarna kan drömmen bli verklighet i sommar.

På fredag kommer nämligen Wacken Open Air till Arenan i Falun – i form av tävlingen Wacken Metal Battle Sweden 2013, en kväll som kan öppna dörren för ett av fyra dalaband till tältscenen Bullhead City Circus i Tyskland och Wacken Open Air i augusti.

Wacken Metal Battle har totalt tre delfinaler i år, där en av dem avgörs här – i Falun. De andra två tar plats i Göteborg och Stockholm. Även den stora finalen avgörs i huvudstaden, där det avgörs vem som får det gyllene tillfället att spela på Wacken i Tyskland tillsammans med 29 andra vinnare från olika delar av världen.

Inför fredagens deltävling på Arenan har en så kallad branschjury valts ut som ska måtta talangen på totalt fyra dalaband. Krister Lindholm, festivalgeneral för Rockstad: Falun, är en av jurymedlemmarna.

Är det här ett bra arrangemang för Falun?
– Det är jättebra för Falun att vi får vara med och skicka de bästa banden vi har i denna region till finalen i Stockholm. Det är ju rent av en ära för oss.
– Sedan att vi får tillbaka en hel del marknadsföring genom att vi skickar in en till spelning på vår egen festival till vinnaren är ju bara en glad bonus som gör att Falun sätts på kartan än mer, säger Krister genom Rockstad: Falun som fått uppdraget att arrangera deltävlingen på Arenan.

Övriga jurymedlemmar som valts ut för att syna banden är; Anders K Gustafsson – Journalist, Dalarnas Tidningar, Jonas Stentäpp – Journalist, Dala Demokraten och Joakim Brodén – Musiker, Sabaton. Rockbanden som ska synas i sömmarna är; Black Daze (Swedish blues metal) från Dala-Järna, IKHON (metal) från Ludvika, Rebel Collective (boogiemetal deluxe) från Gävle, Vanity BLVD (metal) från Avesta/Flen/Stockholm.

Vad ser du mest framemot inför Wacken Metal Battle?
– Att vi får skicka ett skitbra band till finalen i Stockholm den 1 juni. Så klart hoppas jag ju att det kommer massor med folk så banden känner sig välkomna och att det blir skön stämning, men att skicka en värdig vinnare vidare, det är min behållning för kvällen, säger Krister Lindholm.

Så här skriver Rockstad: Falun om tävlingen: Wacken Metal Battle startade när Wacken Open Air festivalen ville ge nya osignade band chansen att få spela för en stor publik. Wacken Metal Battle har pågått runt om i världen sedan år 2004. I år är det 30 länder som medverkar, inkluderat Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Indien, Ryssland, Japan, och från och med i år är även ’Caucasus Republics ’ med. Det är gemensamma samlingsnamnet för Georgien, Armenien och Azerbajdzjan. Sverige är med för fjärde året.

Dethanderifalun.se önskar Arenan, Rockstad: Falun och självklart alla band lycka till och ser framemot en fredag med metal som ekar över hela stan. Nu på fredagen den 5 april är datumet, Arenan är platsen och 19.00 slår portarna upp för publiken. Hell yeah! För mer info – se kalender.


Fakta – de tävlande banden:

Black Daze är ett hårdrocksband från de djupa Dalaskogarna dit de moderna syntarna ännu inte nått. Bland vargar och björnar skapar de sin musik som hittat sina influenser i det tidiga 80-talets hårdrock. Riff, solon och energi.

IKHON är en obeveklig kraft som hittat ett hem där döden svänger. Där det haglar sylvassa toner från skyarna och marken mullrar av ohyggligt elak Metal som skurit av samtliga tyglar och nu navigerar med brinnande blick och nävar av järn. Medryckande, maniskt mangel som kammar till luggen på allt som törs ställa sig i vägen.

Rebel Collective spelar hård jävla hårdrock när den är som bäst! Kollektivet har en kostym som osar Metal men svetten luktar gedigen rock n roll. Känslan av att ha sett kvintetten live skall vara som att ha pissat på ett elstängsel – du skall vara stum och omtumlad men synnerligen tillfredställd.

VANITY BLVD är ett hårt slående hårdrocksband med en kvinnlig sångerska i spetsen. Under årens lopp har bandet skapat sig ett stabilt live-rykte med sina många och professionella spelningar runt om i Sverige och utomlands. De påbörjar snart inspelningen av skiva nummer två, denna gång med producenten Jonas Kjellgren (Sonic Syndicate, Raubtier, Scar Symmetry med flera) bakom spakarna.

Förra årets vinnare Sverigevinnare – Frantic Amber.