En smakresa ner i ölglasets skummande värld

En resa tur och retur rakt ner i ölglaset. Om du trodde att du visste allt om öl och tycker att en Stor stark är det godaste som finns, så råder jag dig att starta om sinnet och gå på en ölprovning hos Pitcher´s. Ett återkommande evenemang där, som utlovar smakglädje och nya världar i öl.

– Många kanske ”stänger butiken” vid en stor stark, och jag säger absolut inget om det utan det kan också vara gott. Men det finns så mycket mer, så många fler smaker och så mycket mer att uppleva, säger ölkännaren Lars Lind från Dala Öl-akademi som håller i provningarna.

När dethanderifalun.se blev inbjuden att sitta ner och utforska nya smaker i ölets skummande värld, kunde jag inte motstå. Ett tjugotal hade samlats denna onsdag i myllret av onsdagsglada besökare på restaurangen och puben Pitcher´s mitt i stan. Tre ölglas, ett vattenglas, en skål med nötter och ett slaskstop finns framför oss på bordet.

I spetsen finns Lars Lind, redo att svara på gästernas frågor, och går mellan borden och lyssnar in kommentarer och ger intresserat gehör på gästernas kunskap. Han ser sig själv som autodidakt och ölkunnandet har växt fram ur ett intresse, berättar han.
– Här leker vi med smaker! Om man inte gillar öl, så brukar jag kontra med; Men du gillar väl smak? Öl kan innehålla så många olika smaker… choklad, lakrits, tjära, säger han strax innan kvällens första omgång av sju ska starta.

Till vardags driver han Sundborns Öl & Smakupplevelse i Sundborn. Där finns utgångspunkten för nya smakupplevelser. Det fina med provningar är genomgående, oavsett dryck, att det inte finns något rätt och fel. Desamma gäller för öl.
– Jag vill inte tala om vad någon ska känna och tycka, och vill absolut inte sätta mig som en expert. Jag ser mig mer som en förmedlare och ledsagare där jag hjälper till att öppna upp nya dörrar genom att berätta lite historier bakom tillverkning, märke och ingredienser, berättar Lars.

Att prova öl ska vara roligt, lustfyllt rentav. Något som undertecknad kan hålla med om. Att ena stunden ha en öl framför sig som doftar geléhallon och i nästa smaka på en högprocentig variant som innehåller världens dyraste honung och är bryggd på bourbonfat. En eftersmak av kakao överraskar mig glatt.

För varje minut blir det roligare och roligare. Vad ska komma härnäst?
– En ölprovning är sällan som man tror att det ska vara. Det viktiga är att man är med och leker lite, man behöver vare sig tycka till eller prata om man inte känner för det, säger Lars och lägger till:
– Det finns inget rätt eller fel. Jag ser faktiskt hellre att man säger till om ölen framför en var äcklig. Kommentarerna i de fallen kan vara lysande! säger han och skrattar.

Vad är det bästa med öl?
– Det är mångfalden! Alla smaker finns, vad du än kan tänka dig, och det är riktigt häftigt.

Det är som Lars säger; Varje människa gör sin egen livs- och smakresa, och efter kvällens provning på Pitcher´s känner jag mig både nöjd och lite klokare.
Nästa gång jag överväger att beställa en öl på krogen, kommer jag tänka till och inte snöa in på den Stora starken utan kanske till och med välja en dansk Mikkeller – som för övrigt var min klara favorit denna kväll. Hela kvällen genomsyras av smakglädje, och det sista jag hör innan hjärnan omsluts av ännu en smak är Lars Linds glada kommentar:
– Om en stund går vi in i omgång nummer två. Tills dess; Njut för fan! varpå alla högljutt skålar och smakar på Mad dog Pale Ale.