Engelsk humor när den är som bäst – Al Pitcher till Arenan med sin stand up-turné!

 

Det är något speciellt med brittiska komiker. I Al Pitcher´s fall handlar det inte så mycket om vad han säger, utan hur han säger det. Den inneboende impulskontrollen flyger sin kos i samma sekund som han kliver på scenen, och omvandlar det till sanslös och hysteriskt skrattlockande humor.

Även den minst lättroade kommer garanterat att dra på smilbanden – om så ofrivilligt. På Fredag kommer han till Falun med sin turné, där han står på Arenans scen.

Det finns risk för stor igenkänningsfaktor hos publiken när Al Pitcher, som är född i England och uppvuxen på Nya Zeeland, bland annat berättar om sin acklimatisering till Sverige under sitt framträdande. Hit flyttade han med sin fru och son, och gjorde stand up-debut här 2010.

Hög igenkänningsfaktor har han nog förresten i det mesta. I ett utdrag ur en artikel på alpitcher.se beskriver han Stockholmarnas tunnelbanepanik;
” – Kotåå, it is kotåå. Kotåå. Kort tåg. Short train. Kort tåg… Al Pitcher börjar med kroppen att visa hur det ser ut på en stockholmsk tunnelbanestation när alla resenärer inser att det är ett ”kort tåg” på ingång. Ett icke fullt vagnsset. Alla på perrongen tokrusar emot mitten.
Samtliga stockholmare känner igen sig i paniken som han beskriver. Utsocknes skrattar också, eftersom det alltid är roligt med bortgjorda stockholmare.”

Jag kan tänka mig att ingen show är den andre lik med den här mannen. Han försöker inte göra sig rolig. Han bara ÄR, och det blir hysteriskt underhållande. Ett vattentätt framgångsrecept. Även den mest purkna människan mjuknar i hans sällskap.
Och under den nio minuter långa showen från RAW Comedy club i Stockholm överraskade jag mig själv med att skratta. Flera gånger. Många gånger av igenkänning förstås. Han har under 2012 bland annat turnerat med sin Fikatour och om den säger han såhär:
– Det var först efter att ha bott här i Sverige ett tag som jag insåg hur viktigt fika är för svenskarna, säger nyzeeländska men stockholmsboende komikern. Genom att kombinera standup comedy med ritualerna kring fika vill jag skapa en helt ny show.
Även om det inte är just fikaturnén som Pitcher bjuder på den här gången, utlovar ändå Arenan en speciell föreställning – med skrattgaranti.

Showen som Al Pitcher kommer till Arenan med på fredag spelas på lättförståelig engelska, och scenen värms upp av komikern Isak Jansson. För den som gillar stand up och att få sig ett asgarv bör reservera sig en plats denna afton.

 

Fakta – Al Pitcher:

Familj: Hustru Anita Pitcher, konstnär och sonen Frankie ett år
Aktuell med:
Vann Årets manliga komiker på Svenska standup-galan augusti 2011.
Sätter upp sin första full-längdsshow ”Al Pitcher FIKA Tour” och turnerar över landet under 2012/2013.
Ska leda ett tv-program på tv-kanalen Comedy Central. En serie program om ”Just For Laughs”-festivalen i Montreal från juli som sänds i höst.
Sedan februari 2011 är han aktuell i den svenska stand up-klubben Comedy Central LIVE.
Har även sammanställt humorboken Begravda elefanter, utgiven 2012.

Nyfiken på Al Pitcher redan nu? Här har ni honom: