Falubandet The Sensitives på King Rock Clubs scen med Tysta Mari: ”Skivbolaget föll för vår självständighet”

King Rock Club får finbesök på lördag i form av stockholmsbandet Tysta Mari som utlovar nybakade punkrockdängor. Med sig har de nämligen sitt nysläppta album – både i repertoaren och i fysisk form. Efter en vinter i studion är den med andra ord klar, har fått titeln ”Musiken”, och funnits i offentligheten ett dygn när bandet äntrar scenen.
– Falupubliken får alltså den stora äran att bli bland de första att ta del av kvintettens nya låtar, berättar King Rock Club i ett pressmeddelande.

Även falubandet The Sensitives står på scen och har på sistone skördat framgångar. De blev nyligen signade av tyska skivbolaget Sunny Bastards Records. Fullängdaren ”Boredom fighters” kommer i maj och nu planeras en Europaturné.

”The Sensitives är hetare än någonsin”, säger klubben och Peg3 Productions som arrangerar kvällarna på The King Rock Club. Punkrocktrion planerar att besöka både Prag, Warsawa och Düsseldorf. Dethanderifalun.se fick en liten pratstund med Martin Bäck, gitarrist och en av sångarna i bandet.

Hur länge har The Sensitives funnits?
– The Sensitives har funnits i snart två år. Vi hade ljugit ett tag om att starta ett band och turnéra så mycket vi kunde. Vi gjorde slag i saken och spelade in våra första låtar och bokade våra första spelningar under sommaren 2011. Första giget gjorde vi i Ulm i Tyskland. De flesta band gör väl sina gig på lokala puben eller så men när vårt största mål ändå är att åka till andra platser så kunde vi lika gärna börja i den änden!

Har det varit ett mål för er att bli signade? (somliga nöjer sig ju med att få komma ut och spela lite då och då)
– Nej det har det faktiskt inte, vårt mål har från början varit att turnéra och komma till platser vi aldrig skulle komma till om det inte vore för musiken. Och det är just därför vi blev signade.
– Vi träffade Sunny Bastards Records i Wien i höstas när vi var på en sex veckor lång turné i en risig folkvagnsbuss genom Europa. De föll för vad vi gjorde på scenen och sättet vi tog oss fram på utan hjälp av bokare, skivbolag och så vidare. De älskar verkligen musik och kulturen runt om, och bryr sig om vad band gör på riktigt. Inte hur många som gillar deras Facebooksida. De är också ett väldigt respekterat bolag i Tyskland och det är också naturligt att ha ett skivbolag i Tyskland då vi rör oss mer där än i Sverige.

Hur kommer det sig att just Tyskland har fångat ert intresse, och vice versa?
– Jag har varit i Tyskland tidigare på turné med ett band jag spelade i tidigare och gillade verkligen kulturen och attityden kring musik där. Där är folk intresserade av musik på riktigt och går och kollar på band som kommer till stan, även om det är en torsdag och de ska upp och jobba. De behöver liksom inte supa ner sig och sjunga Creedenceklassiker för att släppa loss.
– Men Tjeckien och Polen är ännu bättre på det och vi har gjort några av våra bästa gig där! Även Litauen är fantastiskt, något många inte vet om!

Hur känns det framförallt nu då med allt? Klar skiva, turné på gång och skivbolag i ryggen…
– Det känns sjukt bra och vi är grymt taggade för den kommande månaden först och främst med turné och skivsläpp! Vi är också nöjda med Boredom Fighters, vår nya platta, den blev så jävla bra! Och det är skitkul att Sunny Bastards Records jobbar för oss också, vi ser fram emot vad det kan leda till!
– Men man ska inte drömma sig iväg bara för att man har ett bra skivbolag. Tack vare dem så kommer skivan ut ordentligt, blir marknadsförd, recenserad i tidningarna och sådär men det är fortfarande vi som sitter och letar upp och kontaktar klubbar i småhålor runt om Europa och bokar turnéerna och sköter allt runt i kring själva.

Ni kickar igång turnéschemat med spelning på hemmaplan, ett medvetet drag från er sida?
– Både och. När vi kommer hem från turnén i början av juni kommer vi ha vårt riktiga releaseparty i Falun, det kommer bli grymt bra! Vi har ju aldrig spelat särskilt mycket hemma, sedan september har vi gjort 41 spelningar utomlands och 5 i Sverige.
– Snart är det nog dags att ta tag i Sverige på riktigt också men det är lite för roligt att vara utomlands än! Vi gillar verkligen Tysta Mari och det ska bli skitkul att spela med dem på King Rock Club, det kommer bli en grym kväll!

Tysta Mari.