Garagerocken 2012

Än en gång ska ett vinnande rockband utses under tre delfinaler, i den numera välkända Garagerocken på Arenan. Ända sedan 90-talet har band med hemvist i Falun och Dalarna fått starten på sin karriär på Garagerockscenen, bland andra Sabaton en gång i tiden.
Skillnaden från dåtidens tävlingar till dagens är att både ålder och geografiska gränser har suddats ut, och Garagerocken är öppen för alla så länge man kommer från Dalarna. Och den 14 december avgörs det vem som vinner 2012 års upplaga.

– Det är jag som är er lekledare ikväll, deklarerade kvällens konfrencier Tobias Andersson från Falun, också känd från Map of Moscow och senaste projektet ME THE TIGER som dethanderifalun.se för övrigt skrivit om tidigare.
Ett 40-tal anmälde sig, och tolv valdes ut till de två delfinalerna. Den första delfinalskvällen den 16 november dundrade igång med hedemorabandet She´s Cake som framförde två låtar. Båda med redigt drag.
– Vi är sjukt tacksamma att få ha kommit till final i år igen. Det är grymt att få träffa andra band, och få spela sin musik, sade David Palmberg i She´s Cake från scenen, strax efter spelningen.
De åtföljdes av bland andra Wrong Channel och We lost the skyline.

Åtta jurymedlemmar har under de två delfinalerna granskat hur banden tar sig igenom fem olika kategorier; tekniskt utförande, scenframträdande, samspel, komposition vad gäller uppbyggnad av låtarna och originalitet. I första delfinalen klarade sig She´s Cake, Le Betre och Papercrouch igenom nålsögat till den avgörande finalkvällen 14 december. Andra delfinalen avgjordes den 30 november.
Juryn består dels av representanter från Dalarnas tidningar, Peace&Love och Rockstad Falun som sponsrar kvällen, men också av aktiva musiker och Sveriges Radio. Vinnaren kammar hem en sommarturné och får speltillfällen på både Granny goes street, Peace&Love-festivalen, Kräftsmällen och Seasidefestivalen. En fin chans att synas och få ut sin musik med andra ord.
Förra året var det Kilowatt som drog hem Garagerocken, och Tempory vann specialpriset som är instiftat av Rockstad Falun.

– Rockstad Falun deltar i Garagerocken med ett specialpris, där en av finalisterna handplockas av festivalen som får spela i sommar på Lugnet, berättar Aidin Razavi som är en av arrangörerna. Tillsammans med Studieförbundet Bilda och Arenan med alla ideellt aktiva går rockbandstävlingen att arrangera, menar han.
– En arrangörsgrupp bestående av ungdomar arrangerar ju det som händer här. Utan folk som har kulturliv som intresse, skulle inte det här finnas, säger Aidin och ser sig om i Arenans kafé där stämningen byggts upp och nerverna bubblar under ytan inför kvällens Garagerock 2012.

Inför startskottet var Aidin Razavi taggad till tänderna, och hade fina lovord att dela med sig av vad gällde banden som skulle spela.
– Det här blir spännande! Jag har fått chansen att lyssna på några av banden när de soundcheckade och är inte förvånad att banden håller sådan hög kvalitet. Det var verkligen ytterligare en boost. Skitkul, sade han.