Garagerockvinnarna 2012, Lé Betre: ”Det handlar om elden som gör det möjligt att leva”

Vinnarna i 2012 års upplaga av Garagerock 2012 blev Bluesrockbandet Lé Betre från Leksand. Fyra grabbar som enligt dem själva bildar ett starkt möte som svävar mellan lycka, förtvivlan, lögner och ärlighet. Men även hat och kärlek. 

– Vi är fyra personer som träffat varandra av en ren slump och gör att vi är väldigt olika varandra med skilda erfarenheter och värderingar, och det är något som gör att vi lär oss av vår musik. Vi ser varandras styrkor och svagheter och ger det en chans att smälta in och förändras till det som är typiskt Lé Betre, berättar Marcus Jonsson, gitarrist och sångare.

Efter vinsten väntar nu ett spännande 2013 för Lé Betre, med värdefulla spelningar på både Peace & Love och Granny goes Street för att nämna några.
– Vi kommer att få synas och höras i forum som kanske inte varit möjliga om vi inte tagit hem första priset, säger de själva efter den stora finalkvällen den 14 december på Arenan i Falun.

Hur skulle ni beskriva bandet, musiken och killarna bakom Lé Betre, för de som inte har så bra koll?
– Lé Betre är ett ungt band och med bara ca 2,5 år på nacken gör vi väldigt mogen musik. Vi ser på musiken som en förlängning av oss som individer och som grupp. Lé Betre består av Marcus Jonsson på gitarr och sång, Anders Westman på gitarr. I rytmsektionen finner vi Jonas Sahlberg på slagverk och Roger Lysén på bas. Vi ser varandras styrkor och svagheter och ger det en chans att smälta in och förändras till det som är typiskt Lé Betre. Ett starkt möte mellan lycka och förtvivlan, lögner och ärlighet, hat och kärlek.

Vad var era upplevelser i deltagandet i årets Garagerock 2012?
– Våra främsta upplevelse och intryck från Garagerocken 2012 är att det är ett bra initiativ för att få fram ett bredare utbud på det annars väldigt smala marknaden men också att det är väldigt svårt/konstigt att tävla i musik.

Vad betyder den där vinsten för er, förutom att få synas på en hel del spelningar under året?
– Det som är skönt, förutom att få synas i nya forum, är bekräftelsen, Man förstår att det är känslan som styr. Vår känsla vi hade när vi skapade låtarna, var också känslan vi ville förmedla till publiken på finalen.
– Att vi vann var en bekräftelse på att känslan hade nått fram. Det är vi väldigt stolta över och vi är också evigt tacksamma till alla våra vänner runt om som ställt upp och stöttat oss genom våra snart tre år som band.

Arbetet med Lé Betres tredje skiva pågår för fullt och de spenderar mycket tid i studion i nuläget, berättar de. De utlovar en glödande skiva som förmedlar en form av hopp till livet.

Berätta lite om nya skivan!
– Den kommande skivan skiljer sig från de två föregående (Gentlemens Club cabin och A bat and a unicorn) på det sätt att det är en fullängdare. Vi åkte iväg till Söderhamn i en vecka tillsammans med vår ljudtekniker Gustav Look för att spela in. Att vi åkte iväg från vår hemmamiljö var väldigt bra, man nollställer sig själv på något sätt.

Hur har arbetet med skivan gått?
– Arbetet i studion har gått väldigt bra, med utrymme för åsikter och idéer men som alltid är det en svår och jobbig situation. De låtar som vi har spelat in har hängt med under ganska lång tid men en sak som märks är temat, som visat sig senare i texterna.

Vad är det för tema?
– Den här skivan handlar om en eld, din och min eld. Varm, glödande och smältande eld. Den elden som gör det möjligt att leva. Kalla det hopp om du vill.

Så när får alla Lé Betre-fans ta del av nya plattan?
– Inget datum är satt i dagsläget. Vi jobbar i studion just nu och det är fortfarande inte klart vem som kommer släppa det, det knackas på dörren till Lé Betres vinterstuga. Realistiskt sett hoppas vi få ut den innan festivalsommaren drar igång,  avslutar Lé Betre genom Marcus Jonsson och Anders Westman.

Vill ni läsa mer om Lé Betre? Kika in på  https://www.facebook.com/lebetre

 

Foto: Linn Stålberg och Zandra Gunnarsson