Hagströmgitarrerna samlade under ett tak

Att samla in och sedan ställa ut en av världens största, och mest intressanta, samlingar Hagströmgitarrer. Det är i alla fall målet för Dalarnas museum som sedan en tid tillbaka drivit Hagströminsamlingen. Och nu har projektet gått in i Etapp 2, vilket innebär spännande tider i framtiden för museet – och faluborna!

Hittills har insamlingen samlat ihop den imponerande summan av närmare 2 miljoner kronor.
– En av de första stora donationerna vi fick på 100 000 kronor kom lite oväntat från en advokatbyrå här i Falun. Sedan ville en tatueringsstudio ge sin donation som en hel dags arbete inbringade. Så kontrasterna är stora, och visar att alla vill hjälpa till och att det betyder mycket att vi genomför utställningen, säger Ann Olander som är projektledare.

Med hjälp av bland annat privatpersoner, facebookgrupper, organisationer, olika musikarrangemang och kända personer som utnämnts till Hagströmambassadörer, ska hjälpa museet att lyckas med att färdigställa utställningen som det är tänkt. I raden av kända namn finns bland andra Miss Li, Kalle Moraeus, Björn Skifs och Janne Schaffer.
– Det här är världens största samling av Hagströmgitarrer som finns under vårt tak, och de ju självklart kronjuvelerna i sammanhanget. Men vi vill också berätta Hagströms historia. Vi har tidigare haft dåligt med nutids- och industrihistoria representerad, och nu får vi chansen att visa att det är så mycket mer bakom, än bara gitarrerna, säger Ann Olander.

Hon vill att utställningen ska representera något mer än bara gruvor och dalahästar, som många har bilden av när de kommer till Falun, och Dalarna.
– Albin Hagström får representera småföretagandet och hela den delen av Dalarna. Det är väldigt viktigt att det lyfts fram, menar Ann.

Tanken med Hagströmprojektet är att bygga en permanent utställning i modern stil, som på ett uppseendeväckande sätt fångar besökarnas öga.
Det är ett gammalt pannrum i museet, med karaktäristisk industrikänsla, som ska byggas om . ”Det är en lokal med stark karaktär, och där rör och ledningar från den gamla värmepannan klättrar på väggar av betong och gallerförsedda fönster.”, skriver hagstrominsamlingen.se om den kommande utställningen.
– Det här är den största utställningen vi har gjort på museet, och det är med all rätt som Hagströmgitarrerna får komma till länsmuseet här i Falun eftersom de är tillverkade i Dalarna, säger Ann Olander.
Förhoppningen är att gitarrerna i kontrast med den kraftfulla miljön med industriell grovhet och modern design ska bli en del av upplevelsen, menar Dalarnas museum.

Lokalerna ska rymma Arne Johanssons samling av Hagströmgitarrer, som i maj i år överlämnades till museet under högtidliga former. Med det avslutades Etapp 1 av insamlingen och övergick i Etapp 2, som innebär framställandet och byggandet av själva utställningen. Och att under nästa år fortsätta att samla in pengar.
Om allt går väl kan faluborna tillsammans med övriga länet, landet och världen njuta av en fullständig Hagströmutställning under 2014/15. ”Befria gitarrerna ur de låsta magasinen”, lyder parollen.

Varför är Hagströmutställningen viktig att genomföra?
– Den är viktig på många olika sätt. Hagström är väldigt känt, inte bara nationellt utan också internationellt. Många Hagströmälskare och samlare hör av sig redan nu. Genom att det är världskänt kommer vi att sätta Falun på kartan tack vare besökare från hela världen. Men det betyder också mycket för näringslivet och turistnäringen i Falun, genom shopping, fler hotellnätter och för restaurangerna, avslutar Ann.