Humfree Bug Art: ”Vi jobbar med att hitta något nytt”

Sextetten Humfree Bug Art, med rötter i Falun, har skapat något helt nytt och annorlunda. De skapar inte bara en form av popmusik, de skapar även en form av konst. Ett verk som konstant växer. Genom att låta musiken och det visuella, både på scen och i musikvideor, ta mycket plats har ett nyskapande koncept börjat växa fram.

Och lovorden kring bandet har inte låtit vänta på sig. Nu har de kommit hem till den forna hemstaden för att på torsdag den 27 december, ställa sig på Marianns scen.
– Det blir ett riktigt hemvändarkalas och det verkar som att det kommer mycket folk. Det känns jävligt roligt, säger sångaren Arvid Jonsson såhär dagarna innan julafton. 

Humfree Bug Art har vanligtvis sitt säte i huvudstaden och har skrivit låtar sedan ett år tillbaka. De släppte sin första singel i Augusti i år, White nights and lights, som fick rekordmånga lyssningar. Något som gav bandet en spelning på bland annat Landet i Stockholm där de slog publikrekord.

I oktober kom första EP:n på eget bolag. En musikvideo spelades in på en iphone som kostade 300 kronor, och hyllades som något helt nytt och nyskapande.
– Vi lyfter fram det visuella lika mycket som musiken. Det känns som att man måste göra något mer nu för tiden, för att få folk att höja på ögonbrynen. Videon är väldigt genomarbetad och vi har producerat allt själva. Folk blev nog imponerade att vi både ser och låter annorlunda än något annat de är vana vid, berättar Arvid Jonsson.

Att samla influenser som de själva tycker om i musikväg, lyder Arvids egen beskrivning av Humfree Bug Art. En musik med ett flow som omsluter en, och som är som en smekning på kinden, lyder dethanderifalun.se:s egna beskrivning. Det märks att bandet vilar på sex ben med många skilda talanger som samlats på en scen. Jingelmakare, filmmusikskapare, illustratör och musikproducerande.
– Vi satsar på ett stort sound med mycket ljud och mycket effekter. En snygg och stor ljudbild om man säger så. En gitarr behöver nödvändigtvis inte låta som en gitarr till exempel. Det behöver framförallt inte bli svårt att ta in bara för att det är mycket ljud, säger Arvid och pratar om liknelsen till ett verk eller en konstinstallation.
– Vi är självklart ett band, men vi är också ett projekt som är så mycket mer än bara musik. Att tänka lite utanför lådan när vi jobbar med ”verket”. Det känns speciellt kul att vi har hittat vår grej ganska direkt, och det känns lätt att jobba framåt och målmedvetet ihop, berättar han.

Hur känns det inför spelningen på Marianns?
– Det känns jättekul och perfekt över jul när det är så många som kommer hem. Vi har tidigare fått många förfrågningar om att spela här hemma. Vi försöker ha en ödmjuk inställning till framgångarna men det är kul när man märker hur hemkänslan blir stark, och folk hemifrån är stolta över oss.

En ny EP är på gång i februari om allt går som det ska, likaså planeras fler videos.
– I övrigt bokar vi så mycket spelningar som möjligt inför nästa år, och jobbar sakta men säkert vidare på projektet Humfree Bug Art.

Vill du läsa mer om Humfree Bug Art, se www.humfreebugart.com samt Facebooksidan https://www.facebook.com/HumfreeBugArt