Jonas tycker till om kommande Seaside: ”Man kanske ska fundera över festivalnamnet nu när de flyttar till Magasinet”

Nu är det inte långt kvar förrän den årliga gratisfestivalen Seaside dyker upp i stan igen den 25 maj! Nytt för i år är att festivalen flyttat från den faktiska sjösidan, som namnet syftar till, och flyttar istället inomhus till Magasinet. 

Innan vi tar ett snack med projektledaren av festivalen, Micke Hyvärinen, så vill dethanderifalun.se så klart att vår egen nöjestyckare Jonas Asplind tar tempen på årets upplaga och festivalen som fenomen. 

Hur skulle du vilja beskriva Seasidefestivalen och vad har du för upplevelser av den?
– Det är Dalarnas första utomhusfestival och firandet av att sommaren är här! En gratisfestival som drar mycket folk, och en festival med väldigt god stämning. En festival som är till för band från dalarna! Seasidefestivalen ger Dalabanden en chans att visa upp sig för en lite större publik som de inte skulle ha chansen att uppträda för annars.

Red Nova (Borlänge), Quadria (Stockholm), Creeping Unknown (Finland) och Power of Rage (Falun) – ett axplock ur årets lineup. Vad tror du om årets artister?
– Artister har egentligen aldrig varit det viktiga på festivalen enligt mig, utan upplevelsen! Känslan av årets första utomhusfestival här i dalarna och starten av sommaren. En känsla av en varm och skön sommardag, och man är fylld av olika sorters musik och man inser vilken bra musik vi har här i dalarna.

Nu breddar de tydligen bandutbudet och tar in några även utifrån, vad tror du om det?
– Det verkar som att det är mycket nytt som tillkommit och jag får intrycket av att det inte är samma festival längre, så som ursprungsidén var med att det skulle vara en chans för dalaband att få visa upp sig.
– Å andra sidan är det absolut inget fel i att förnya sig heller i och för sig, och finns det en idé med utbyte så våra band härifrån får komma till andra ställen är det jättebra!

Nu flyttar ju Seaside till Magasinet, och lämnar Kålgårn där allt startade. Kommentarer på det?
– Enligt mig förlorar det lite av sin charm tyvärr. Som jag sade tidigare att känslan av sommar och stämningen av en utomhusfestival förloras. Men det är bra att bandantalet inte skärs ner, men de kanske borde fundera över festivalnamnet Seaside, då namnet från början är knutet att det ligger vid vattnet utomhus. Det är lite som att flytta Hultsfred till sthlm.
– Tyvärr tror jag inte att det är lika lockande för en publik att gå på en inomhusfestival, men jag hoppas verkligen att det går bra – för en festival som Seaside behövs! I synnerhet för alla bra band som finns här i Dalarna.