Mando Diao tar med sig lyrikkonsten till Magasinet

 

Mando Diao är ett av Sveriges största och mest framgångsrika rockband och har på tio år släppt sex studioalbum som sålt i mer än 1,5 miljoner exemplar. Genom åren har Borlängebandet spelat i över 30 länder, uppträtt vid mer än tusen tillfällen och på YouTube har deras videos runt 15 miljoner visningar.

Nu kommer de till Magasinet. Den 9 februari tar de med sin hyllade skiva Infruset med tonsatta texter av författaren Gustav Fröding, där de för första gången sjunger på svenska.
– Det känns superkul! Det är verkligen en fjäder i hatten för oss. Roligt att de väljer att vara på just Magasinet, säger Magdalena Nord Omne på kulturföreningen Magasinet.

Hon tror att spelningen kan bli bra i kombination med miljön i Magasinet och deras nya album, som har en liten magisk känsla över sig, menar hon.
– Jag tror att det gifter sig bra ihop. Magisk musik i en magisk miljö. Det blir som en naturlig koppling. Det är en väldigt inbjudande miljö här, och människor som besöker oss trivs.

Magasinet är känd för sin inbjudande och råa miljö, som öppnar upp för en stor mötesplats för samtidskultur med bland annat musik, performance, workshops och utställningar.
– Vi försöker arrangera events som innehåller alla delar, och inte bara måla in oss som konsertlokal.
Med de gamla tegelväggarna, balkarna i taket och högt till tak som ett gammalt godsmagasin som sig bör, är de angelägna om att bibehålla den känslan, berättar Magdalena.
– Vi har under succesivt gjort förbättringar som underlättar för att arrangera evenemang. Det är viktigt för oss att den ursprungliga själen bevaras i lokalen, jag tror att det många gånger förhöjer upplevelsen på till exempel en konsert, säger hon.

Vanligtvis kan Magasinet ta in cirka 2500 personer men under Mando Diaos spelning kommer det finnas både sittande och stående publik så strax under 1000 personer får chansen att se den unika spelningen. En del ur pressmeddelandet om Mando Diaos turné står; ”Infruset är inspelad på endast fem dagar, ett album som redan sålt Platina och som bland annat både Aftonbladet och Metro ger högsta betyg. Tidningen Gaffa skriver: Infruset är ett album som tar alla risker och det är snuddande nära ett mästerverk.

Väldigt glädjande att Magasinet får sådant storbesök, hur kommer det sig att Mando Diao hamnade just hos er?
– Vi fick en förfrågan genom the agency group, som vi jobbat lite med innan i samband med ett annat band, så det var roligt, avslutar Magdalena.