Me the tiger: ”Vi bara spottade ur oss låtar”

Tobias Andersson om nya musikprojektet Me the tiger: ”Vi bara spottade ur oss låtar”

– Musik har inte varit såhär roligt sedan högstadiet, utbrister Tobias Andersson om nya musikprojektet ME THE TIGER som framför dansant elektronisk pop. 

Tillsammans med Gabriella Åström bildar de bandet och har till sin hjälp Jonas Martinsson som sköter trummorna och maskineriet. 

– Vi kan kalla honom vår batterist, säger Tobias lite skämtsamt.

Det är en torsdag kväll i november, och vi sitter backstage på Arenan i Falun där Me the tiger väntar på att få kliva på scenen. Det är en välgörenhetskonsert till förmån för Barncancerfonden, där arrangören Christian Arebratt bjudit in bandet.

– Vi tycker det är viktigt och betona att ME THE TIGER har som mål att synas i sammanhang där viktiga samhällsfrågor står i fokus, som till exempel cancerforskning. Härom veckan spelade vi på Fair Trade-kaféet på Pitchers också, berättar de.

– Vi tycker det är jävligt viktigt att försöka göra skillnad, och syns gärna på sådana arrangemang där vi kan stötta och hjälpa genom musiken, menar Jonas  Martinsson och Tobias fyller i:
– Jag tror det också är det som gör mycket för oss som band tillsammans, att vi strävar åt samma håll och delar värderingarna.

Åtta låtar ska framföras för publiken denna kväll, som strax innan fått delta i en föreläsning. Låtarna har Tobias snickrat ihop hemma i vardagsrummet. De har nyligen släppt en musikvideo som cirkulerar på youtube, en EP är på gång till årsskiftet och i samband med det släpps den andra videon.

Men vad hände med ert tidigare band, Map of Moscow? 

– Av olika anledningar har vi tagit en paus. Det är absolut inget bråk eller så, men livet kom emellan och vi strävade åt olika håll. Bandet finns kvar, men det ligger just nu på is, berättar Tobias och Gabriella. Allt har sin tid och just nu vill vi inte krysta fram något, tillägger Tobias.

Map of Moscow turnerade i England och Tyskland och fick 2010 även chansen att släppa en skiva via skivboladet Peace & Love Artists. Men sedan vände det. Skivbolaget gick i konkurs.

– Luften gick ur oss helt och hållet, säger Gabriella och får medhåll av Tobias.

– Vi hade stora planer då men det har visat sig att musikbranschen är inte så enkel. Om vi fortfarande hade haft skivbolaget bakom oss hade det säkert sett annorlunda ut. Just nu satsar vi helhjärtat på Me the tiger.

Musikprojektet ME THE TIGER föddes som en reaktion av många olika saker, menar Tobias Andersson.

– Jag har sett mig som en låtskrivare men hade fram tills dess mest agerat musiker med gitarren som huvudinstrument. Jag har alltid skrivit mycket hemma och av någon anledning har det blivit mest elektronisk pop. I Februari presenterade jag några låtar för Bella (Gabriella Åström, reds.anm) som jag bad henne lägga sång på, och då rullade det igång, berättar han.

– Jag tyckte det var otroligt roligt, och till slut blev det att vi jobbade med projektet varje ledig helg vi hade. Det kändes lätt, och den kreativa energin bara flödade, utbrister hon och skrattar.

– Då blev musik roligt igen. Det var som att börja om, med skapande av elektronisk pop är det ett helt annat tänk än vad jag är van vid, och det är det som är så kul! Just då hade vi ingen vision om livespelningar utan det var bara kul. Och så ska det ju vara, säger Tobias.

På ME THE TIGER femte spelning någonsin blev bandet inbjudna att spela på klubben Debaser i Stockholm.

– Det var helt sjukt! Skitkul, verkligen. Framöver satsar vi helt klart på fler spelningar, säger Tobias.

Överallt har de fått bra respons, och lyckas överraska med sina framföranden av elektronisk pop. En något svårframförd genre live, kan tyckas.

– Det blir en wow-effekt faktiskt! Publiken blir överraskad och säger att det inte var som de väntat sig, och det bevisar ju bara att det hänger helt på hur man framför det, säger Gabriella.

Närmast är det P&L-kaféet i Borlänge och Leksandsbaren som står på turordningen. EP:n planeras att släppas digitalt på både itunes och Spotify, och vill du hålla koll på ME THE TIGER – spana in hemsidan; www.methetiger.se.