Mikael Rosén (M) svarar upp till vad faluborna vill ha – Ett helt nytt nöjespalats

– Nöje är både en rolig och viktig fråga, inte bara personligen utan det är också en av de viktigaste komponenterna som bör finnas i en stad för att människor ska trivas, säger Mikael Rosén (M), kommunalråd i opposition i Falun, när dethanderifalun.se träffar honom i Rådhuset för att snacka vikten av nöje. 

För Mikael Rosén (M), har nöje alltid varit en av hjärtefrågorna och hans brinnande engagemang har resulterat i många viktiga insikter och positiva projekt. Under nästan fem års tid har han kämpat för att få Falun att expandera – i synnerhet vad det gäller nöjen.

Hur kommer det sig att du tycker nöjeslivet är så viktigt?
– Nöje är viktigt för att få folk att trivas där man bor, speciellt för yngre människor  där nöjen och att roa sig är en väsentlig del av livet ända upp till minst 35 års ålder. Man går ut för att träffas istället för hemma hos någon, både spontant och organiserat. Och då ställs det högre krav på nöje i stan.

Mikael Rosén berättar att undersökningar visar just på att befolkningen verkar vilja ha mer av nöjeslivet. Trots att man käkar både lunch och middagar ute, så ser det ut som att kraven blir högre på vad man förväntar sig. Mikael pratar om att sedan bostadssubventionen försvann har faluborna inte råd att kosta på sig stora bostäder, utan ses då istället ute.

Varför tror du att man ”vill ha mer” av nöjeslivet?
– Dels på grund av bostadssituationen hos många falubor, att man bor litet och har svårt att hålla stora bjudningar hemma hos sig kanske. Då går man hellre ut och då ökar kraven på vad som ska erbjudas. Och dels så visar samhällstendenserna på att många hinner passera långt över 30 innan man börjar skaffa sig villan, partnern, barnen och jobbet. Perioderna mellan de stadierna blir större och däremellan roar man sig.

För drygt fem år sedan började Mikael Rosén med att sälja in idén om ett Nöjespalats i centrala Falun, där bowling skulle vara den huvudsakliga aktiviteten och runt det skulle nattklubb, liveband, mat och dryck kretsa.
– I början var jag ensam om att vilja ha detta. Kritiker menade att det skulle bli för stökigt och högljutt nere på stan, men det är ju puls man vill ha där! Det passsar ju utmärkt, utbrister Mikael glatt som har en vision om ett stråk, eller ett kryss i centrum där man kan vandra från uteställe till uteställe och göra sin helkväll.
– Städer måste få rum att växa och bli större, och det här är en del i det. Man måste svara upp till vad faluborna vill ha och kunna erbjuda ett bättre urval, säger han.

2013 hoppas Mikael Rosén att Nöjespalatset intill Egnellska huset ska slå upp sina pulserande portar. Det är Rättviks bowling som ska driva verksamheten efter samma framgångsrecept som i Rättvik.
– Det gick så bra där, och då ville de göra något ytterligare i en större stad och valet föll på Falun. Och jag tyckte det lät jättekul naturligtvis! Att kombinera restaurang, bar, nattklubb och bowling ger något för alla. För pensionärer kan en bowlingmatch och lunch passa, och för jobbet som vill göra något tillsammans kvällstid är bowling, en middag och ta en öl ihop gemenskap.
– Ända sedan Harry´s försvann har det inte dykt upp någon motsvarighet som ersatt tomrummet, och jag hoppas att Nöjespalatset kan bli en potentiell efterföljare, säger Mikael.

Vad tycker du om idén med en sajt som samlar allt nöje på en och samma plats?
– Jag är övertygad om att det är jättebra, så länge någon engagerar sin tid i att driva sidan. Det är i dag svårt att hitta en samlad plats med information om vad som händer i stan. Det är mycket som händer, och det finns ett stort engagemang hos falubor som arrangerar bra saker, däremot är det sämre med marknadsföringen. Det måste komma ut, och en sajt kan vara ett bra forum, säger Rosén.

Kommentarer

 1. Sven-Erik skriver:

  Som bäddat för en stor konkurs.Går ej att jämföra Falun med Rättvik.
  Lyckats i Rättvik? Tja,delade meningar..tycker deras resultat talar för annat..Tror EJ på detta!!

 2. Saxo Gramaticus skriver:

  Jag är benägen om att hålla med föregående talare. Att lyckas på ett ställe innebär inte automatiskt att konceptet röner samma framgång på flera ställen. Falun behöver inte fler redneck-band som kommer och lirar 10 år gamla låtar eller covers, som konceptet i Rättvik verkar vara. Det Falun i stället skulle behöva är ett konserthus för en bredare musik än klubbmusik.

 3. Johan skriver:

  HELT FEL AV SVEN-ERIK!

  Jag tror helhjärtat på detta!! Falun har ingen Riktig nattklubb i Falun för folk över 20 år.! Victucella är tyvärr ingen tillräcklig klubb som kan gämföras med vad Harrys en gång var. När Harrys fanns i Falun strömmade folk till Falun från hela dalarna och ville går ut här.Det var långa köer varje lördag!! Idag har Falun ingenting att komma med när det gäller nattklubb. Vilket är katastrof för folket som bor här. Vi har massa pubar som man kan dricka öl och äta på. Men Falun saknar NATTCLUB med dansgolv!!!

  Hoppas verkligen det går i lås snarast! Faluns Puls har Dött just nu!
  Dags att återuppliva staden!! Bowlingen spelar nog ingen roll men Riktig nattklubb med minst 2 dansgolv krävs!!

  KÖR!!