Fördomarna är många: ”När en kvinna inom branschen får barn så dör musikkarriären”

Det var som en reaktion mot en ojämställd musikscen som Facebookgruppen ”Jag är musiker och kvinna” såg sitt ljus. Och det var också där som media kring ämnet föräldraskap och musicerande efterfrågades, och idén till antologin Musiker och mamma (FemiFiction Förlag) föddes. Den 7 april släpptes den för allmänheten.

I den sjunger elva musikermammor ut om att kombinera två livsstilsroller, för att boosta och belysa i jämställdhetens namn. Med all rätt.

Erika Iljero från Falun är musiker och tvåbarnsmamma. Och i den nysläppta antologin delar hon med sig av hur det är att bolla just dessa två livsstilar;
”…Jag har nog jobbat med hela skalan av producenter. Allihop har varit män och jag kan ibland inte låta bli att undra hur det skulle vara att jobba med en kvinna bakom spakarna.” 

Erika Iljero, som förutom sången är bland annat låtskrivare och producent, berättar just sin upplevelse om det här med att kombinera musiker- och mammarollen , och flera andra med henne, i boken Musiker och mamma. Catrin Genborg är redaktör för boken:

– Genom Facebookgruppen upptäckte vi att det fanns stora luckor i befintligt material kring ämnet om musicerande och föräldraskap, säger hon i ett pressmeddelande.

Erika Iljero med DMA-statyetten för Årets album 2016. Bild från Facebook, Dotty Blue.

För ett par veckor sedan vann Erika Iljero, tillsammans med bandet Dotty blue, pris på Dalecarlia music awards för Årets album. Ett levande bevis på att det går alldeles utmärkt att ha en fungerande musikkarriär, samtidigt som man är småbarnsförälder till två. I boken berättar hon om hur hennes inställning till prestationskraven förändrats i och med att hon blev förälder;

”På något sätt känns det som jag blivit mycket coolare sedan jag blev mamma. Mindre stressad, gladare och lugnare. Allt är inte på lika blodigt allvar längre och perspektivet har vidgats till att omfatta en större del av världen. Detta har i sin tur gjort att jag slappnar av lättare när jag ska prestera och leverera något som tidigare kunde kännas betydligt mer krävande.”

Även falumusikern Jennifer Kestis Ferguson deltar som skribent i boken.

År efter år kommer rapporteringar från media om en ojämställd musikscen. Männen dominerar festivalakterna och bokare hävdar att för få kvinnliga musiker finns att tillgå. Däremot upplever kvinnor från sin sida en ensidig och fördomsfull kvinnobild som ofta styr bokningarna, och att det är ”allmänt känt att en musikerkvinnas karriär dör när hon får barn”. Det är lite det här som boken vill sätta ljus på.

”Många kvinnor upplever en ensidig och fördomsfull kvinnobild där det finns en allmän sanning inom musikbranschen att när en kvinna får barn så dör karriären”

 

Från Facebookgruppen Musiker och mamma.

Antologin Musiker & Mamma vill skapa en alternativ bild genom texter och med ett unikt inifrån-perspektiv där elva skribenter, tillika musikermammor, har bidragit med sitt personliga material till boken.
Erika Iljero lyfter bland annat sin upplevelse om rollerna kring män och kvinnor emellan i branschen:

”Flertalet gånger har jag i egenskap av sångerska (blondin och iförd den lilla svarta) traskat fram i höga klackar till mixplats, och ifrågasatt någon parameter i exempelvis ett processat monitorljud och blivit bemött av skeptiska blickar och en nonchalant attityd, där man lyssnat på halva örat eller helt förnekat att det jag sagt skulle kunna vara sant.”

Boken finns att få tag i över nätet, hos de vanligaste bokhandlarna online. Googla även på #musikerochmamma om du vill veta mer.


Fakta – Erika Iljero

Född: 1980
Genre: Sångerska, låtskrivare, musikproducent och ljudtekniker (musik och filmljud)
Antal barn: 2

Therésa Persson