Nu drar Å-festen i Falun igång!

På fredag drar årets upplaga av Å-festen i Falun igång, där artister och band som Eric Gadd, Gunhild Carling, Dolly Style, Bella & Filippa, Scotts och Barbados finns med.
– Jag tycker det känns jättebra och vi har fått ihop en bra mix av artister, säger Per Staffas, kommunens evenemangssamordnare.

Nu ska det bli folkfest i dagarna tre. Å-festen pågår den 9-11 juni, fredag-söndag, och i år bjuds det på ett digert program.
– Vår förhoppning är att som förra året skapa en folkfest med något för alla. Programmet är fullspäckat och det finns mycket att se fram emot. Förhoppningsvis får vi vädret med oss också, säger Per Staffas, som är den som samordnar hela Å-festen.

Precis som förra året är det Fisktorget som är centrum för festen. Det är där som både den stora scenen och dansbanan kommer att finnas.

Sveriges okrönte soulkung Eric Gadd får sällskap av jazzmusikern Gunhild Carling, popgruppen Dolly Style, melodifestivalaktuella duon Bella & Filippa samt dansbanden Scotts och Barbados.
– Eric Gadd ser jag som en klassbokning. Men sammantaget tycker jag att vi kan presentera mycket bra artister och dansband på Å-festen, säger Per Staffas.
På den lövade dansbanan med tak kommer Scotts att spela upp till dans på fredagen och Barbados på lördagen.

Men det är inte bara dans och musik under Å-festen.
– Fjolårets succé med mikrobryggerifestival kommer tillbaka. Området byggs i år så att man enkelt kan gå mellan ölområdet och dansbanan, säger Per Staffas.
Borgakungens lekland kommer att finnas i Ölandsparken precis som förra året. Där kan barnen hoppa i en massa olika hoppborgar – helt gratis.
– På lördagen kör vi den mycket populära Läsfrestivalen i samarbete med Falu stadsbibliotek. Det bli en massa barnaktiviteter både inne på biblioteket och på dansbanescenen, säger Per Staffas.

På medborgarplatsen återfinns årets stora nyhet – Seasidefestivalen.
Både fredag och lördag bjuds det på ett stort antal artister.

Under fredagskvällen blir det sedvanlig cruising på Faluns gator, klockan 18-21, och på lördagenseftermiddagen, med start klockan 16.00, är det dags för gummibåtshänget i Faluån.
– Cirka 150 personer har klickat i att de kommer att delta, men cirka 600 är intresserade på Facebookeventet. Gummibåtshänget har blivit en trevlig tradition i Falun, säger Per Staffas.

På Stora torget finns Axels stora tivoli och runt om i stan är det marknad, både fredag, lördag och söndag.
– Ytterligare en nyhet i år att är att en av Sveriges största talangtävlingar – Stjärnskott 2017 – kommer att ha en deltävling på Stora scenen under lördagen. De har i många år turnerat runt i landet och många av våra nu stora stjärnor har deltagit i Stjärnskott, säger Per Staffas.

Under Å-festen kommer besökare också att i Faluån kunna prova på kanotslalom och titta på radiostyrda båtar och det blir också uppvisning av Polisen och Räddningstjänsten och barnen har sin egen loppis.

Allt som händer under Å-festen och visst låter det trevligt?