Ordinary (By day) släpper singel: ”Vi har kommit så långt”

 

Falubandet Ordinary (By day) upptäcktes av skivbolaget Lionheart när de förra året deltog i Country-SM under pop/rock-genren. Bolaget tyckte att de lät annorlunda än de andra deltagande banden, och visade intresse för att släppa deras låt A last goodbye som singel.

– Vi är inte riktigt bekväma med att placera oss i ett genrefack, men vi själva brukar säga att vi spelar folkrock om någon ändå undrar. Egentligen borde inte genrer finnas, jag ser ingen vits med det. Det känns som att det bara komplicerar. Alla har ju sin egen upplevelse av hur musik låter, så egentligen borde man bara kalla det för musik, menar sångaren Tommy Jackson, som tror att det är farligt att kategorisera sig för mycket.
– Vi vill gå hem hos de flesta! säger han och ler.

Sextetten har spännande tider framför sig. Nyligen skeppades de ner till Malmö av skivbolaget, som de nyligen signats av, för att spela in en singel. En ny tappning av A last goodbye i två versioner. En lite längre och en anpassad för radio.
I bästa fall tas singeln emot med öppna armar av den lyssnande publiken, och i så fall står en fullängdsskiva på tur att spelas in. Vilket återstår att se.
– Vi har redan kommit längre än vad vi trodde att vi skulle göra. Bara att skivbolaget tyckte att det lät så pass bra att de vill spela låten i radio, och att vi fått göra singeln ger en form av bekräftelse, säger Tommy till dethanderifalun.se, när vi ses över en kopp kaffe någonstans i myllret i Falun.

Vi pratar om hur Ordinary (By day) vill låta och Tommy Jackson tror att bandets styrka är att de tilltalar alla. Men bara för att musiken är lättlyssnad är det inte lätt gjort, menar han.
– Ibland kan det snarare vara tvärtom. Vi är stolta över att vi inte bara har en smalt nischad publik som lyssnar och tycker om oss. Ju fler desto bättre, säger han med ett leende.
Han tror att det var någonstans efter att deras egenproducerade skiva, Front light failure, kom förra året som de landade i sitt sound.
– Ungefär då visste vi hur vi ville låta, och det var som att; Nu är vi hemma.
Ordinary (By Day) såg dagens ljus för 2,5 år sedan, och med dagens uppställning har de ett år bakom sig.
– Från början var det bara jag och Stefan Stenman (Gitarr och bakgrundssång). Efter ett tag blev det som en naturlig utveckling att bygga på bandet, och så kom de vartefter… gubbarna, och Mia, berättar Tommy och skrattar till.

Bandet ser varje tillfälle att bredda sin publik, och framträdandet på Country-SM 2012 var ett av dem. Det var bandets förra trummis som anmälde dem, mest för att få publicitet.
– Vi visste att det var mycket folk på ett sådant arrangemang, och vi tog vår chans att få synas lite mer utanför Dalarna. Att vi sedan gick och vann i vår genre var lite mer oväntat, kanske för att vi stack ut från mängden med vår folkrock, funderar Tommy.

Nu är ambitionerna att få mer mil under fötterna, få spela på fler ställen runtom i landet och helt enkelt få utöva sin hobby – som Tommy ser på bandet och musiken i dagsläget.
Närmast står Dössberget den 8 februari, där det i dagarna blivit helt slutsålt.
– Jag ser det som en fruktansvärt rolig hobby, och att få spela live är det som för oss är roligast, vi har så kul ihop och det tror jag märks, avslutar han.

Foto: http://ordinarybyday.se/