På Folkuniversitetet föds musikalisk inspiration – ”Här finns det plats för alla”

Fick du någon gång höra att du var duktig på att sjunga? Eller blev du intresserad av att spela fiol, men aldrig liksom fortsatte. Känner du inspirationen i dig men inte vet hur du ska kanalisera den?
Du kanske passerar platsen varje dag, i hjärtat av Falun, på Slaggatan, där allt kan få komma fram och omvandlas i musikalisk kreativitet på dina villkor. Dethanderifalun.se har besökt Folkuniversitetet Dalarna.

Under taket på Folkuniversitetet gömmer sig en stor musikalisk kulturskatt ska det visa sig, när dethanderifalun.se kommer på besök och tas emot av Gabriella Åström som jobbar där som sånglärare och utbildningsassistent inom musik. När hon inte arbetar där engagerar hon sig helhjärtat i sitt band där hon sjunger.
Hon visar oss runt och vi slutar i ett av husen, och verksamhetens Musikkällare. Där, i den låga lokalen, samsas inredningen i form av mattor, kuddar, spotlights och tjocka väggardiner med notställ, mikrofoner och trummor.

Det är här i källaren som allt börjar. Den kreativa musikverkstan. En lugn miljö där varje individ ska få sitt personliga utrymme för att kunna växa.
– Vår musikkällare är något som händer i Falun, och det är bra om folk får reda på att vi finns! säger Gabriella.
– Här finns replokaler tillgängliga för band som vill hålla till här, och annan kreativ verksamhet baserad på mest musik.
Här huserar även lektionsverksamhet inom piano, gitarr, sång, bas och fiol. Alla lektionsrum har fått namn efter kända dalamusiker såsom Mando Diao, Miss Li och Kalle Moraeus. En del av foajéns vägg är stämningsfullt upplyst, och ett gäng gamla cymbaler blev föremål för en musikalisk konstinstallation på väggen.
– Man ska ta vara på allt, säger Gabriella och ler.

Här på Folkuniversitetet på Slaggatan, fungerar de tio musiklärarna som inspiratörer. Tillsammans med upp till 50 kursdeltagare skapas det, lärs ut och peppas.
– Här finns det plats för alla och vi har inga särskilda ansökningskrav. Ju fler som visar intresse, desto mer potential har vi att kunna utveckla verksamheten också. Här huserar lärare som är aktiva musiker men inte är skolade lärare. Det är roligt att de kan få ha sitt forum här, berättar Gabriella Åström och fortsätter.
– Vi vill att människor ska få en chans att lära sig spela och sjunga utifrån sina egna förutsättningar. Vi jobbar mycket med till exempel gehör, och inte så mycket noter. Tillsammans hjälps vi åt så att eleven får ut så mycket som möjligt av sin tid här, och det är vi tydliga med så att vi kan peppa dem sedan, berättar hon uppmuntrande.

Det är ett nytt sätt att lära ut, tycker Gabriella. Hon berättar hur eleven får vara med mycket själv och styra vad de vill ha ut av lektionerna. Bygga på självförtroendet, och kanske få spela spela eller sjunga något som de tycker är bra, eller få hjälp att arrangera sina egna låtar. Komma med förslag och jobba en stund på att bara släppa taget.
– Jag tror det blir roligare att lära ut då också. Vi har ett åldersspann från 8-70 år, det är kul att det är så brett. Det betyder att det är aldrig för tidigt, eller för sent att börja.

Vad är roligast med att vara sånglärare på Folkuniversitetet?
– Det är fantastiskt att se hur elever som kanske är blyga till en början växer, och man ser hur självförtroendet ökar för varje gång! En del elever som är lite blyga men har alltid velat så mycket, men hört någon gång för länge sedan att ”du kan inte sjunga”, kanske sitter kvar i en. De eleverna står mig närmast hjärtat.

Under taket bubblar det av musikalitet – och här får människor en chans att hitta sin egen relation till musik. Här finns tid för egna önskemål, och har man kommit en bit i sin utveckling så tar kursen vid där man själv står, betonar Gabriella Åström.
– Min hjärtefråga är naturligtvis musiken och den verksamheten jag har hand om mest här.
Men vi har också utbildningar inom YH – yrkeshögskola och studiecirklar. Folkuniversitetets uppdrag är skolor och folkbildning, om man ska sammanfatta det.

Vad betyder Folkuniversitetet vad gäller den musikaliska biten?
– Vi har gjort oss ett namn inom musiklektionerna får jag intrycket av. Sedan innan är det också välkänt inom språk- och ekonomikurser. Men på musiksidan går det framåt hela tiden tycker jag. Ett samarbete med andra studieförbund för att kunna skapa mer arrangemang för alla vore roligt också, jag vill hela tiden hitta nya vägar och har mycket planer, men man får ta en sak i taget. Det är fantastiskt att musikkällaren finns och vill utnyttja det till max nu.

Är du nyfiken på Folkuniversitetet? Surfa in på www.folkuniversitetet.se/dalarna