Pär om namnvalet Sabaton Open Air: ”Vi vill förstärka Sabatons varumärke mot övriga världen”

Det började som ett releaseparty för Sabatons skiva Art of War, och Rockcity Falun kallades festen när Attero Dominatus släpptes . Konceptet växte sedan till Rockstad: Falun – och som nu blivit Sabaton Open Air.

Den röda tråden är att Sabaton har hängt med från början, och för dethanderifalun.se berättar Pär Sundström om hur allt började och varför namnbytet egentligen kom till.
– Rockstad: Falun var ju från början Sabatons releaseparty för ”Art of War”.

Berätta lite om bakgrunden till Sabatons inblandning i Rockstad: Falun och hur beslutet kring namnbytet växte fram.
– Rockstad: Falun var ju från början Sabatons releaseparty för ”Art of War”. Tidigare hade jag arrangerat ett releaseparty under ”Rockcity Falun” för vår skiva Attero Dominatus. För Art of War ville vi att det skulle bli något mer, säger Pär och fortsätter:
– Vi körde på X-huset på regementsområdet, gigget filmades, fick ett speciellt namn och vi bjöd in några andra band. Det var lyckat och uppskattat men vi kände att inomhus på X-Huset var en för liten arena för att utveckla detta.

Under tiden som följde därefter började bandet mer och mer inse att Sabatons närvaro på festivalen var avgörande för dess överlevnad. Pär berättar:
– Åren som följde försökte vi se om det var möjligt att separera Sabaton från festivalen men insåg att det är Sabaton som drar det mesta folket och att det inte är möjligt att genomföra detta utan att Sabaton spelar. Det skulle bli väldigt tomt, om man inte investerade vansinniga pengar. Och det var ingen intresserad av eftersom festivalen inte alls var speciellt lönsam, utan snarare kostsam, och därav började vi fundera på vad vi vill med festivalen.
– En sak som alltid varit ett problem har varit att utnyttja alla Sabatons marknadsföringskanaler för festivalens del. Våra fans i övriga länder undrade varför vi gjorde reklam för en liten festival i lilla landet Sverige långt bort ifrån dem, och varför de skulle bli utsatta för den reklamen som närmast uppfattades som SPAM av många.

Varför just Sabaton Open Air – hur gick tankarna kring namnvalet?
– Jag har sett festivalen som två saker, dels en Sabatonspelning på hemmaplan där vi ger något mer till fansen och bjuder alla som kommer på en fantastisk upplevelse i flera dagar, och dels ett sätt att förstärka Sabatons varumärke mot övriga världen. Namnbytet känns klockrent för att förenkla och förklara detta mer enklare.

I Augusti framför ni alla låtar ur en och samma skiva. Hur ovanligt är det, och har det något med det nya namnet och göra?
– Givetvis går det helt i linje med vad vi vill göra. Att ge Sabatons fans något helt unikt.

Varför Art of war?
– Art of War har blivit lite av en ”klassisk” skiva om man kan använda det ordet. Den skivan öppnade väldigt många dörrar för oss och betyder väldigt mycket dels för oss och dels för våra fans. Det är den skiva som togs emot bäst av media också, kanske för att Sabaton inte var så populära just då.

Tror du det kommer märkas att festivalen har lyft fram Sabaton i festivalnamnet?
– Egentligen kommer det ju inte förändras så mycket. Men vi hoppas på några fler långväga gäster som hittar till Falun.

Vad har ni för förhoppningar inför årets upplaga?
– Att Lugnetstadion är så klar som möjligt så vi slipper visa upp en byggarbetsplats.

Vad har ni annars på gång just nu?
– Just nu sitter vi och klipper en DVD vi filmat under förra året. Den skall släppas i September. Och vid sidan av den så giggar vi ju hela tiden. Förra helgen var det festivalpremiär utomhus i Polen. Det var fantastiskt att få göra spelningar med stor produktion och pyroteknik igen!

Vill du tävla? Klart du vill! Kommentera artikeln och berätta vilken Sabatonskiva som betyder mest för dig och varför, och du är med och tävlar om en Sabaton t-shirt samt fri entré till Rockstad: Faluns egna klubb Kung Kåre under resten av året! Kanske slänger vi med någon extra surprise också… Shoot!