Sabaton on tour – det senaste: ”Vi släpper Turné-DVD nästa år”


En av Sveriges största musikexporter, och dalakillarna, Sabaton är just nu ute på en världsomspännande turné, Swedish Empire Tour, tillsammans med Schweiziska folkmetalgruppen Eluveitie och power metalbandet Wisdom från Ungern. 

Turnén pågår under nästan två års tid och tar dem till både Tyskland, Spanien och Österrike. Vi på dethanderifalun.se fick en pratstund med Pär Sundström när bandet i skrivande stund befann sig i England. Det blev snack om både fredagkvällar, singeln Carolus Rex och livet på turné. 

Håll utkik på hemsidan för fler exklusiva uppdateringar från Sabaton on tour!

 

Vad händer hos er just nu?

– Vi har precis avslutat första delen av vår Swedish Empire Tour. Den delen där vi turnerar  västra kontinentaleuropa. Nu har vi landat i England och skall påbörja den delen av turnén för att sedan återvända till Skandinaviska delen. Turnen håller på nästan två år och tar oss över hela världen.

Har ni några nya spännande projekt på g?

– Att turnera är det mest spännande. Men musikskrivandet har faktiskt satt igång för nästa skiva. Och därmed så har vi även börjat planerat för nästa tema och så. Det lutar åt att bli ett stort koncept igen.

– Annars jobbar vi på att filma, klippa och samla material för en kommande blu-ray/DVD som skall släppas under nästa år.

Hur är det att turnera med nya skivan? Vad får ni för respons av fansen?

– Fantastiskt. Normalt  vill fansen ofta höra gamla mer klassiska låtar när man släppt en ny skiva och det tar ett tag innan nya låtarna sätter sig i hjärtat hos fansen. Men inte denna gång, Carolus Rex gick direkt in hos fansen.

Vad var tanken när ni skrev Carolus Rex?

– Vi visste att vi gav oss ut på en något hal is och att det skulle bli mycket snack. Speciellt i Sverige. Dock så visste vi tidigt hur vi skulle lägga upp det för att inte på något sätt förhärliga och förgylla Sverige utan snarare göra det som vi alltid försöker att göra, nämligen att berätta om historia och då denna gång vårat eget lands.

En vanlig dag på turné med Sabaton, vad händer? 

– Vi går upp runt lunchtid och äter något som kan ses som en frukost. Sedan är det mailande och telefonande för att sköta den business kring bandet som är, fram till ungefär klockan fyra. Då är det soundcheck samt att vi går igenom dagen; Dagens setlist, speciella omständigheter under dagen, tider med mera.

– Efter det är det åter till datorn fram tills middagen som brukar vara runt 18-tiden. Vid 19 öppnar dörrarna och första bandet börjar ungefär en timme efter. Vi går på scenen olika tider varje dag men är ofta klara runt midnatt. Efter det tar det ungefär 3-4 timmar att varva ned innan man kan sova. Och sen upp och göra samma sak igen.

 

Vad är den ultimata fredagkvällen för er? 

– För oss spelar det ingen roll vilken dag det är. Spelar ingen roll om det är måndag eller lördag. Vi spelar i stort sett varje dag. Det händer sällan att jag är hemma i Falun en fredag, men senast jag var det jobbade jag till sent inpå natten med turnebokföring. Det är väl jobba eller att dricka sprit på puben som gäller om det är Fredagkväll.

– Men som sagt så spelar det inte så stor roll vilken dag det är. Jag kan lika gärna gå ut en måndag som en fredag, det är lite mindre folk men det kan vara skönt också för då kan man umgås med sina vänner.

Vad gillar ni idén om en sajt som samlar allt nöjesliv i Falun på en plats?

– Spännande, hoppas det fungerar att få folk dit och läsa om det.

Vad är bra med nöjeslivet i Falun?

– Det är inte så bra om jag skall vara helt ärlig. Det som jag gillar är i alla fall att staden är inte så stor så det blir en ganska nära umgängeskrets som ofta ses ute. Sådant är bra, det blir mer personligt än i stora städer.

Vad är det som kunde bli snäppet bättre då?

– Jag gillar ju levande musik och framförallt hårdrock. Tyvärr så stannar de flesta turneér i Stockholm eller åker som närmast till Borlänge, för det saknas bra spelställen i Falun.

– Det borde finnas ett ställe som tar in 600 besökare och har ett alkoholtillstånd, samt kan ta in alla åldrar. Då skulle det bli fart på Faluns musikliv!