Tio år i hårdrockens tecken: ”Extra allt är ledorden nu när vi planerar festivalen”


I begynnelsen var det en scen, en dag och inomhus med något som kallades Rockstad: Falun. Såhär tio år senare tituleras hårdrocksfestivalen SOA, Sabaton Open Air, och finns utomhus vid Lugnet, med två scener och lockar artister och besökare från världen över. 16-20 augusti är det dags igen – Och det hela inleds med en förfest. 


Krister Lindholm, grundare av festivalen… jubileumsår, hur känns det? Klassisk fråga, men den måste ställas känns det som…
– När jag ser tillbaka på de här första tio åren så är det med glädje. Glädje av att vi skapat ett hållbart event som årligen kan komma tillbaka, och i en vettig form som inte nödvändigtvis behöver vara en gigantisk utmaning varje år.

– Såklart är det massor med jobb att genomföra en festival,
men nu med den erfarenhet vi har i ett grymt skönt gäng, så är det i våra mått mätt ganska enkelt att få till en bra festival. Dock blir det ju extra allt nu med 10-årsjubileum och allt så snart får man väl helt enkelt trissa upp tempot lite, säger Krister lite finurligt.

Vad har egentligen hänt under de här åren?
– Utvecklingen av Sabaton Open Air genom åren är ju ganska enorm om man ser tillbaka till det som var vår första festival.

– Då arrangerade vi den under en dag, inomhus med en enda scen och med ett enda band som inte var svenskt. Från det har vi gått till att arrangera utomhus, med två (ett år faktiskt tre) scener, över 30 band varav merparten från utlandet och ett par riktigt stora namn varje år i topp på vår poster.

– Ska jag peka på nån av de större förändringarna så är det absolut vår flytt till Lugnet 2010. Utan det steget och den hjälp från arenan skulle vi inte fira nåt jubileum i dag.

Vad har ni som jobbar med festivalen
fått för respons från omvärlden?
– Som ansvarig för hela festivalen får jag en del respons från både besökare, band, partners och ibland media. Inte så mycket från svenskar tyvärr.

– Det är lite skillnad på hur man kommunicerar i världen har
jag märkt. En svensk tiger helst, och håller sina åsikter inom sig tills man fått
ett par glas, då kommer allt som en flod. En tysk eller en amerikan däremot är oerhört benägen att berätta vad man tycker och tänker, och är inte så rädd för att ge både ris och ros.

– Generellt så har vi genom åren fått oerhört positiv respons över lag. Visst får vi veta om punkter och detaljer som vi borde göra bättre och då lyssnar vi, antecknar och gör något åt det så gott vi kan.
Men man kan sammanfatta allt med att vi har oerhört nöjda besökare. Och trogna besökare som återkommer år efter år. Det är för oss det enda som räknas. Att folk går hem med ett stort jävla leende i hela ansiktet!

”Det är för oss det enda som räknas. Att folk går hem med ett stort jävla leende i hela ansiktet!”

Under alla år, hur tycker du det har märkts att SOA har utvecklats och växt?
– Jag tror att man märkt av vår förvandling genom åren mest med tanke på att vi flyttade utomhus och lade till både fler scener och fler speldagar plus en egen camping med mera. Det blev ett helt annat event, en festival som alla andra fast på vårt sätt.

Varför tror du besökarna gillar festivalen?
– Familjekänslan är nog det som de flesta besökarna gillar mest med vår festival. Att tillhöra familjen Sabaton på hemmaplan i Falun.

– Vi försöker ju göra allt så familjärt och enkelt som möjligt för besökarna. Detta är ju bandet Sabatons festival, då ska man känna lite som att man kommer hem till Farbror Sabaton på fest. Så måste det vara.

”Detta är ju bandet Sabatons festival, då ska man känna lite som att man kommer hem till Farbror Sabaton på fest. Så måste det vara.”

Vilket band är du mest stolt över att ni lyckats boka i år?
– Jag är varje år stolt över vartenda band som vi lyckas få till Falun och just inför 2017 så är jag mest stolt att vi hittade en lucka i Sabatons turnéschema som stämde in på när vi ville arrangera festivalen.

– Sedan att vi efter flera års försökande äntligen kan presentera Hammerfall på vår festival är as-roligt. Och man ska heller inte glömma att i sommar kommer en av världens största rockstjärnor med sitt sidoprojekt, Steve Harris från Iron Maiden.

– Det är lite sjukt om jag får säga så. Jag har följt Maiden som ett stort fan i över 30 år och att nu få en massa e-post från “Maiden office” är minst sagt surrealistiskt.

”Allt kan inte handla om skidåkning och innebandy i Falun, det måste hända mer saker som folk tycker är skoj. Folk måste underhållas. Så är det bara.”

Varför tycker du att är SOA ett viktigt och bra evenemang?
– En liten stad som Falun har många utmaningar. En av de främsta är att locka folk att bo här och att det ska vara en självklarhet att flytta tillbaka hem efter man gjort sin resa runt jorden eller vad man nu är ute på. Falun måste locka med bra möjligheter för barn att gå i skola, vården måste funka, det måste finnas bostäder, bra shopping och restauranger, samt roliga saker att göra.

– Allt kan inte handla om skidåkning och innebandy i Falun, det måste hända mer saker som folk tycker är skoj. Vi har en bra festival med rockmusik, det är en del av stans framgångar vill jag påstå, om än såklart en liten del av det. Men för den skull måste vi hela tiden komma ihåg att sätta lite press på makthavarna så det ges utrymme för fler roliga arrangemang i stan.

”Vi måste hela tiden komma ihåg att sätta lite press på makthavarna så det ges utrymme för fler roliga arrangemang i stan.”

– Det som finns nu är en bra början, men blicken måste lyftas innan det är försent och vi står på stora torget med mössan i hand och undrar vad som gick snett. Folk måste underhållas. Så är det bara. Och som sagt, det får inte bara handla om idrott, även om det är en viktig ingrediens såklart.

Tio år som sagt, några trevliga minnen att se tillbaka på kanske?
– Det finns massor med trevliga minnen att falla tillbaka på, men att lyfta fram något konkret exempel är inte så enkelt. Man träffar mycket skönt folk, både besökare, crew och artister. Det är alltid trevliga minnen. Det händer en hel del roliga och sjuka saker bakom kulisserna med, men någon form av sekretess lär vi allt ha, säger Krister lite skämtsamt.

Hur kommer besökarna märka att det är ett 10-årsjubileum som pågår?
– I år kommer vi satsa ännu lite till på upplevelsen att befinna sig på Sabatons egna festival i Falun. Exakt hur kommer att bli en överraskning på plats, men vi kan lova att extra allt är ett uttryck vi hela tiden har på läpparna nu under planeringsstadiet.

Sabaton Open Air 2013

Text: Therésa Persson