Tobias Andersson i albumaktuella elektropopduon ME THE TIGER: ”Jag känner mig aldrig så levande som på scen”

Albumaktuella ME THE TIGER från Falun som i senhöstas släppte nyheten om en kommande skiva efter sin första singel med tillhörande video, Pocket sized edition ending, höll i i lördags en bejublad releasefest. 

Välrepade på scen med sina popelektroslingor som tenderar att fastna på repeat i bakhuvudet, gav de publiken stora mått av inlevelse, hjärtsmärta och lite ångest. Genialt. Men hur gör han, upphovsmannen Tobias Andersson? Dethanderifalun.se tog ett snack med honom.

Jag kan inte hjälpa att jag blir lite förvånad som lekman när Tobias Andersson berättar att det självbetitlade albumet delvis spelats in i en enkel hemmastudio, riggad i hans kök.
I mina ögon borde ett såhär stort sound kräva så mycket mer utrymme, så mycket mer resurser. Men det bevisar också att kreativitet och vilja inte sätter några gränser eller hinder. Vill man så kan man. Det sitter inte i utrustningen, det sitter i hjärna och hjärta.

Vad kan du berätta om ME THE TIGERs nya skiva?
– Skivan summerar ganska fint vår korta, men intensiva, existens som band. Vi började spela in låtar våren 2012, och dryga halvåret senare valde vi ut åtta låtar för skivan. Både den första låten vi spelade in, Pocket Sized Edition Ending, och den sista, Everything I Am, finns med. Inspelningarna har vi gjort hemma i mitt kök och i Gabriellas hobbyrum. Vår livetrummis Jonas Martinsson har varit med och haft ansvaret för mixjobbet, berättar Tobias.

Finns det någon låt som du känner för lite extra?
– Känslorna för sina egna alster är ju alltid lite speciella. Allt går i vågor. Ibland är man väldigt nöjd över resultatet, och ibland känner man att det inte är bra nog. Sen brukar även de nyaste låtarna kännas som det absolut bästa man gjort, för att bara några dagar senare kännas helt värdelösa. Det ligger väl en hel del prestationsångest i det där – på gott och ont.
– De låtar som slutligen hamnade på skivan är jag dock väldigt nöjd med, och jag tycker de visar upp hela vår bredd utan att för den delen tappa den röda tråden.

För de som aldrig hört talas om er – vilka är ME THE TIGER?
– ME THE TIGER är en elektronisk popduo från Falun bestående av Gabriella Åström och Tobias Andersson, uppbackade av trummisen Jonas Martinsson när vi spelar live.

Vad jag har förstått så är du upphovsman till projektet ME THE TIGER, och du kommer från en ganska brokig bakgrund musikaliskt, varför ville du landa i just elektronisk pop?
– Det fanns väl egentligen ingen uttalad plan bakom det, utan var snarare något som bara blev. I samtliga band jag spelat med tidigare har gitarrerna varit grundplåten, och jag var väl antagligen sugen på att testa något nytt. Även om det är gitarrer i ME THE TIGER så är det syntarna som är de drivande elementen.
– I mitt liv har band som Nine Inch Nails, Depeche Mode och Yvonne betytt väldigt mycket, men det är väl först nu jag vågat förlita mej på maskiner full ut, haha!

Ni hade ju releasefest i lördags för albumet och framförde en del låtar officiellt första gången – vad går igenom huvudet egentligen på scen?
– Allt och ingenting! När man stegar upp på scenen kliver man in i någon form av bubbla, och under spelningens gång finns bara bandet och jag i mitt medvetande. Om det är fem eller trehundra personer i publiken spelar ingen som helst roll, åtminstone inte just då, utan det är full gas som gäller oavsett.
– Trots att man stått på scen hundratals gånger under årens lopp är det fortfarande en obeskrivlig känsla varje gång. Man känner sig aldrig mer levande än då.

Vad står på tur inom den närmsta framtiden för er nu efter skivsläppet?
– Under vår och sommar ska vi ut och spela så mycket som det bara går. Parallellt med detta kommer vi att börja jobba på nästa album. Vi är inne i extremt kreativ fas just nu, så det känns dumt att inte ta vara på det.

Hur långt tänker du ta tigrarna?
– Vi kommer att slita hårt, envist och målmedvetet för att sticka ut i den enorma djungel av band och artister som skriker efter uppmärksamhet. I huvudsak handlar det om att göra grymma livespelningar och fortsätta skriva låtar vi tror på. Och sedan, med en portion tur, kan det väl gå hur
långt som helst.

Anton Höijer backade även upp ME THE TIGERS releasefest genom ett avskalat och naket premiärframträdande, med en José Gonzalez-inspirerad skönsång och sin gitarr i knät. Ett perfekt komplement till vad som sedan komma skulle. Som lugnet före stormen, själen fann för några minuter ro – för att sedan ta sats och bege sig ut på dansgolvet.
Det var idel lovord för de båda akterna under releasekvällen, och dethanderifalun.se sträcker lite stolt på falukostymen och önskar att talangen de bär inom sig tar dem hur långt som helst.