Tvist med hyresvärd – The Kings Arms kan tvingas sluta med livemusik

”Att kulturlivet här i Falun blir så motarbetat hela tiden är helt värdelöst. Vi arrangerar den bästa scenen för bland andra oetablerade band, och för Falun skulle det vara en stor förlust”, säger en besviken Jonas Asplind, som är arrangör på hårdrocksklubben The Kings Arms, efter att han blivit varse om tvisten som blåst till liv med hyresvärden som tillhandahåller lokalerna som klubben huserar i. 

BP-PSmhCQAAfTnw

Från en av alla livekvällar på The Kings Arms.

The Kings Arms, med många andra arrangörer, arbetar för ett mer livfullt centrum och ett sprudlande nattliv för människorna som besöker Falun. Något som återigen möter motstånd. Bland annat var det länge osäkert med uteserveringstillstånd bland annat, och The Kings Arms med många andra hölls länge på halster innan besked kunde lämnas.

Nu har hårdrocksklubben fått en kalldusch; Livemusiken riskerar att få lägga ner, efter att hyresvärden kommit med krav om att de bör dämpa ljudvolymen med hänsyn till hyresgästen som nyligen flyttat in i våningen ovanpå krogen.
Vi kollade läget med arrangören på klubben, och dethanderifalun.se´s nöjestyckare, Jonas Asplind.

Hur har den här tvisten uppstått egentligen? 
– För det första har Kings Arms kört livemusik i säkert 25 års tid, så det är inget nytt. Konflikten kom upp nu i början av sommaren när en ny hyresgäst flyttade in ovanpå The Kings Arms, och hyresvärden inte hade informerat hyresgästerna om att det är liveband och liknande hos oss, sade Jonas Asplind 2015. Och ännu är tvisten inte löst helt två år senare.

Kort sagt så råder det oenigheter om hur överenskommelsen ska se ut, och ärendet är skickat till Hyresnämnden. Tills dess är det stopp för livemusik helt enkelt.
– Ägaren Roy Abboud har byggt hela verksamheten kring livemusik så det vore extremt tråkigt om det försvann nu. Men vi håller på att ljudisolera restaurangen nu för att ta hänsyn till intillboende hyresgäster, upplyser Jonas Asplind.

jonas_asplind

Jonas Asplind, klubbarrangör på The Kings Arms.

Så vad händer nu?
– Nu är det väl bara att vänta och se vad hyresnämnden säger om detta. Vi har en dialog med hyresgästerna, vi vill ju de ska vara nöjda, säger Jonas.

Enligt honom så har hårdrocksklubben mycket som talar för sin fördel, för att få fortsätta med sin verksamhet, men inget är skrivet i sten.

Finns det en risk att hyresvärden kan få rätt?
– Risken finns ju alltid att hyresvärden kan få rätt och vi måste sluta med livemusik. Vad som händer då vet jag inte. Men fram tills vi hör något från den rättsliga delen ligger i lågt och försöker hålla fortsatt god dialog med hyresgästen, vi vill ju stanna i lokalen. Den betyder väldigt mycket för oss och för de som kommer dit, säger Jonas Asplind.
– Faluns enda livescen för oetablerade band försvinner i så fall. Det vore katastrof.

Att hitta en ny lokal som ligger så pass centralt som den nuvarande är svårt tror Jonas. Det är inte många hyresvärdar som vill ha nattklubbsägare som hyresgäster, dessvärre. Dethanderifalun.se håller tummarna att The Kings Arms rockklubb får leva vidare, som visat sig göra stor succé för falubor i alla åldrar.