Välgörenhetskonsert hjälper ensamstående mammor att ge deras barn ett sommarminne

För många ensamstående mammor är något till synes så enkelt som en dagsutflykt för att ge sina barn ett sommarminne för livet en omöjlighet, på grund av små ekonomiska möjligheter.

Nu har du chansen att kunna bidra med en insats – genom att lyssna på akustisk musik på The Kings Arms innergård i sommarkvällen på onsdag! Svårare än så behöver det inte vara för att bidra till välgörenhet.
– Många ensamstående mammor har oerhört svårt att kunna ge sina barn några utflykter under sommaren. Jag får verkligen ont i hjärtat när jag när jag hör om dessa livsöden, berättar initiativtagaren till välgörenhetskvällen för barnen, Sofia Ingemarson, sångerska i bandet Z.I.A som drömmer om att få hjälpa andra människor.

Vad är konceptet för kvällen på The Kings arms?
–  Kvällen handlar om att försöka sträcka ut en liten hand till några som behöver det genom att hänga på Kings Arms och lyssna på lite skön akustisk livemusik. På onsdag handlar det om ett gäng ensamstående mammor som av olika anledningar har oerhört svårt att kunna ge sina barn några utflykter under sommaren.

Hur uppkom idén till denna välgörenhetskonsert?
– Idén uppkom genom att jag haft kontakt med några personer via RIA-stugan och hört om olika livsöden. Jag är själv mamma och får verkligen ont i hjärtat av att tänka på att det förekommer att barn får lov att ”ljuga ihop” sina sommarminnen när de kommer tillbaka till skolan efter sommaren. Alla andra har varit på Liseberg, Grekland, Öland och så vidare… Det kan lätt uppstå ett utanförskap. Jag önskar verkligen att det här kan få ge ett fint sommarminne till några barn!

Berätta för alla vem du är, och vad du har för funktion i sammanhanget!
– Jag är mamma till Zelda 2 år, egen företagare ihop med min man och frontar rockbandet Z.I.A. Men jag drömmer om att få hjälpa andra människor. Det ger en ruskigt skön känsla till en själv när man får se andra bli glada. Och det är verkligen inte svårt! Man får kanske kliva ur sin comfort-zone lite ibland.

Hur reagerade mammorna på detta?
– De verkar bli väldigt glada och laddade. Nästa vecka ska vi ha en träff inför utflykten allihop så då får jag höra mer. Men listan med namn fylldes väldigt snabbt. Vi är ungefär 20 personer som åker.

Ur din synpunkt – hur ser vardagsläget ut bland ensamstående mammor i Falun?
– Jag kan säga så här; som jag upplever det finns det faktiskt väldigt många som har det riktigt tufft och inte klarar sig utan hjälp på olika sätt. Jag vet att till exempel RIA har hjälp många med mat, kläder, hjälp att köpa säng med mera. Det finns många fall där den offentliga sektorn inte har kapacitet, förmåga eller regelverk som styr som gör att de inte kan hjälpa i den grad det behövs.

Behövs det mycket stöd?
– Det behövs absolut stöd. Framförallt ekonomiskt men jag hoppas också att det blir ringar på vattnet och fler vill ta initiativ oftare till liknande.

Finns det underlag för fler liknande evenemang framöver tror du?
– Det tror jag! Verkar det som att det här ger avtryck hos de som åker med så hoppas jag och vill gärna göra fler saker framöver.

Under kvällen uppträder Mary Fay, Lai North, ZIA och Hanna Turi för att underhålla en förhoppningsvis generös publik så kollektboxarna fylls till brädden – med falufolkets hjälp kan barnen få en oförglömlig sommar i Furuvik tillsammans med andra förväntansfulla småttingar.
För The Kings Arms är det viktigt att synas i betydelsefulla sammanhang, menar Jonas Asplind.
– Det är viktigt och visa att vi bryr oss om så mycket mer än att bara underhållning och party. Vi är en rockklubb som har musik i fokus och att kunna hjälpa till och binda ihop en sådan här grej, för att kunna hjälpa till att göra något bra för de som behöver stöd är toppen!