Varg på Dalateatern

Dalateatern ser framemot en fullspäckad vår och när vi pratar med teaterchefen Gugge Sandström pågår repetitioner för fullt under december och januari. Det ska bjudas på föreställningar som riktar sig till både ung som äldre.
– Bland annat har vi en föreställning som har premiär i februari, och heter Varg. Den är skriven av Anders Duus och regisseras av Robert Jelinek. Den behandlar ett aktuellt ämne i allra högsta grad, och laddat, berättar han för dethanderifalun.se.

Vad handlar Varg om?
– Det är ett relationsdrama om tre personer som kretsar kring en fårfarmare som fick fängelse för att ha skyddat sin flock från en varg. Det handlar om rovdjurspolitiken, och om var besluten tas påverkar befolkningen i stad och land. Det är olika uppfattningar som möter varandra och stöts och blöts i dramat. Det är ju ett ganska laddat ämne och först frågade vi oss om man vågar ta i det, eftersom det är så laddat.

Varg kommer förutom på Dalateatern, också spelas runtom i länet med en avstickare till Giron Sami Teather i Kiruna, som är den samiska teatern där. I sin tur gör de ett gästspel här i Falun med uppsättningen ” Se, en människa”.
”Att döda ett tivoli” kommer också till Dalateatern i februari, och är en pjäs skriven av Dennis Magnusson i regi av Karl Seldahl.
Den har sin utgångspunkt i författaren Fjodor Dostojevskijs Brott och straff, och behandlar vardagsämnen under den kategorin med skarpt gehör och humor.
– Den riktar sig till både vuxna och barn, och ska spelas både som skolföreställning och familjeföreställning, berättar Gugge Sandström.

En anledning för dethanderifalun.se att återkomma till teaterscenen är gästspelet ”Fortsätt tala om det”, som är en reading i arrangemang med RFSU, Dalateatern och Elverket – där den sätts upp. Under en timmes tid behandlar man ämnet ungdomar och sexualitet. I januari kommer en uppdatering om föreställningen på dethanderifalun.se.

Kommentarer

  1. Ellen skriver:

    Ser fram emot nästa artikel!