”Vi hade valet att flytta Seaside till Magasinet eller ingen festival alls – valet var enkelt”

Den oändliga mängd logistik som det innbar att arrangera Seasidefestivalen intill strandkanten vid Kålgårn, blev för mycket för projektledaren Micke Hyvärinen med Studiefrämjandets engagerade. Han menar att roddandet och kommunens alla krav tog av udden och glädjen med vad själva tanken med festivalen är; Musiken, stämningen och musikerna kring den.
 
– Det kändes som att vi hade ett val, att flytta festivalen eller ingen festival alls. Vi är jätteglada över att få komma under tak till Magasinet, vi är inte lika väderberoende och vi kan inrikta oss på att göra en bra festival och inte behöva offra musikerna som bärhjälp eller vakter, säger Micke Hyvärinen när dethanderifalun.se når honom på telefon.

Micke radar upp allt ifrån krav på avspärrningar till säkerhetsvakter och annan praktisk logistik som tog mer tid än vad de var beredda att uppoffra.
– Vi kände till slut att; det är inte det här vi ska hålla på med! Vi ska jobba med att få ett ett bra innehåll på en festival. Inte bära staket eller jobba som nattvakter. Det är liksom inte vårat jobb. Vi vill stötta våra musiker, berättar han och lägger till att de är superglada över flytten till Magasinet.
– Här får vi möjlighet att utveckla det som var tanken med Seaside, och här kommer allt och alla till sin rätt! Äntligen kan vi jobba med ett bra innehåll och ha ett bra värde på det hela. inte jobba som nattvakter, menar Micke Hyvärinen och är väldigt glad över allas insats.

Visst har det kommit både bu och bä angående flytten till Magasinet, berättar Micke, men poängterar att det blir en annan grej och att det kanske är lite nya tider som kommer nu.
– Det är fortfarande Seasideanda på festivalen, skillnaden blir väl att vi slipper lägga energi på logistikproblemet – det blev för stort för oss att mäkta med känner vi.
Självklart blev flera reaktioner: Nej, ska Seaside flytta! berättar Micke, där många motiverat sin vilja att det ska vara utomhus ”som det alltid varit”.
– Självklart förstår jag att deras första reaktion blir såhär, men när jag får chansen att motivera varför vi flyttar så får vi mycket mer förståelse och det är skönt. Vi har precis lika många band som spelar, och dessutom har vi utvecklat musikbiten lite, säger han.

Studiefrämjandets ursprungsidé med Seaside var från början att ge band från Dalarna en chans att få spela på en professionell scen med bra ljud och ljus. Festivalen skulle vara gratis och drogfri. Förutom spelningar så finns det också workshops kring musikämnet, berättar Micke.
– En ny grej som vi dragit igång nu är att ha utbyte med andra studieförbund i andra städer. Och nu har vi ett samarbete med Studiefrämjandet i Östersund, där vi har utbyte med musikerna. Det känns jättebra att vi kunnat öppna upp för det, och banden är glada över att få nya influenser och komma ut och spela på fler ställen tack vare detta.
– I och med att det finska bandet Creeping Unknown kommer till Seaside i år, så har vi också börjat känna på ett internationellt utbyte, det är spännande.

En annan nyhet är att Civil war, med före detta medlemmar ur Sabaton, dyker upp på Seaside. De ska inte spela men däremot håller de ett releaseparty med nya albumet The Killer angels. Det blir skivsignering och de arrangerar lite tävlingar med sina sponsorer i spetsen.
– På det viset visar även de sitt stöd för Seaside, och det är jättekul att de är med och gör det här. Allt som allt tror vi helt klart på mycket publik även i år, avslutar Micke och lägger till att festivalen tidigare år haft ett besöksantal på närmare 4000 utspritt under hela dagen.